Összefogás

2023.08.31. 13:00

Az agrárminiszter az Országos Vadásznapon: sikerült megállítani az afrikai sertéspestis terjedését

Napjaink fejlett civilizációjában különösen fontos megőrizni a természeti tőkénket, azaz a biodiverzitást.

Kemma.hu

A Vértes Kapuja Rendezvényközpont adott otthont szombaton az Országos Vadásznapnak, amelyen, ahogy azt az MTI írja, dr. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, a biodiverzitás megőrzése nemcsak a veszélyeztetett fajok védelmét jelenti, hanem a magas állománylétszámú vadfajokkal történő gazdálkodást is. A biológiai sokféleség az emberi élethez ugyanis elengedhetetlen, ezeket pedig kötelességünk megőrizni a jövő generációi számára. A hivatásos vadászok időt és energiát nem sajnálva járják egész évben a vadászterületeket, szerepük nélkülözhetetlen a fenntartható és szakszerű vadgazdálkodásban. 

Kiemelte azt is, hogy köszönet és hála illeti a vadásztársadalmat, amiért sikerült idejében megállítani az afrikai sertéspestist. Horvátországban azonban június végén a járvány újra terjedni kezdett. Hozzátette, az ország érdeke, hogy megakadályozzuk a sertéspestis vaddisznókkal történő behurcolását, védve ezzel a Dunántúl túlnyomó részének mentességét. A védekezés érdekében eddig is jól működött a párbeszéd és az egyeztetés kultúrája, a szaktárca továbbra is számít a vadászokra.

– Már jóval több mint egy évtizedes hagyományunk és szokásunk az, hogy egy évben kétszer, az Országos Vadásznapon és a FeHoVán egy rövid beszámolót tartok arról, hogy a vadászat vonatkozásában milyen döntő fontosságú események történtek. Az elmúlt évben részint a kamarának, részint a védegyletnek a közgyűlésein átbeszéltük a legfontosabb meglátásokat, és időszerű, életszerű és észszerű változtatásokban egyeztünk meg – emelte ki beszédében dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, aki tíz pontban ismertette azokat a sok esetben forradalmi eredményeket, amelyeket a vadászat vonatkozásában sikerült elérniük. Ilyen például a vad által okozott károk ügye. Hangsúlyozta, hogy rendeződött a vadak által okozott kár felelősségének kérdése, például a kerítéssel védett utakra például – mint például autópálya – jutó vad és gépjármű ütközéséért nem tehető felelőssé a vadásztársaság.

A miniszterelnök-helyettes arra is kitért, hogy a korábbi öt év helyett 30 napra módosult a mezőgazdasági vadkár miatt indítható kereset határideje. A vadászati jogosultság nem lakcímhez, hanem magyar állampolgársághoz kötődik, tekintettel a külhoni magyarokra. Az ifjúsági vadászok letehetik a vadászvizsgát, és gyakorlott vadász mellett, kisebb kaliberrel 16 éves kortól foghatnak puskát a kezükbe, akárcsak a sportlövők.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a Nimród Vadászújság főszerkesztője elmondta, hogy az újságban szeretnék megteremteni és szinten tartani az ésszerű párbeszéd lehetőségét a vadászok és a társadalom között, továbbá diskurzust szolgáló közösségi eseményeket szerveznek, valamint megkezdték a külföldi szaklapokkal való kapcsolatteremtést is.

A több mint ötezer látogatót vonzó rendezvényen Pechtol Lajos a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át szakmai életútja, a Fejér vármegyei vadászok több évtizedes érdekképviselete elismeréseként dr. Semjén Zsolttól. Az Országos Vadásznapot megnyitó dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke Magyar Nemzeti Vadászrend elismerést adott át Imre Jánosnak és Király Istvánnak. Farkas Gábor rendőr dandártábornok, a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének munkáját a Magyar Természeti-Vadászati Örökségért érdemkereszt kitüntetéssel ismerték el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában