Vadvilág

2023.07.26. 17:27

Párt keresnek az őzek, szokatlan helyeken és időpontokban tévedhetnek az utakra

Júliusban történik a legtöbb anyagi káros, vadelütéses baleset, legalábbis ez derül ki az elmúlt évek tendenciájából – írja a kisalfold.hu. Mindez azzal is magyarázható, hogy elkezdődött az őzek párzási időszaka, így akár a vadak szokatlan időpontokban, nappal is kiugorhatnak elénk az útra.

Kemma.hu

A július közepétől augusztus közepéig tartó periódusban semmi sem számít az őzeknek, akár erdőkön, mezőkön keresztül is túljutnak annak érdekében, hogy megtalálják maguknak a megfelelő párt. Bár sok helyen van vadveszélyt jelző tábla – ami gyakorlatilag azt a szakaszt jelzi, ahol nagyobb eséllyel fordulnak elő vadak – ellenben most lényegében bárhol megpillanthatunk egy méretesebb példányt.

A Kisalföld szerint a következő hetekben érdemes körültekintőbben, lassabban közlekedni, így jó eséllyel elkerülhetjük a baleseteket is. Sipos Zoltán kisalföldi vadász úgy véli, a bakok versengése és viselkedésük kiszámíthatatlansága miatt a fokozott óvatosság most még indokoltabb. Az állatok ilyenkor aktívabbak, gyakran keresztezik a közutakat a mezőgazdasági területek mellett, de szinte bárhol felbukkanhatnak, mivel a területfoglalás után most versenybe szállnak a sutákért.

A kisalföldi vadász a lapnak azt is elmondta, hogy augusztusban már viszonylag nyugodtabbak az állatok és általában két vadra mindig számítsunk, de gyakori, hogy többen bukkannak fel az utak mentén. Sipos Zoltán szerint az is fontos, hogy ha meglátunk egy példányt, akkor inkább lassan haladjunk vagy álljunk meg, a reflektorral villogás vagy dudálás nem a legjobb reakció. Lehet egyébként vadriasztót is felszerelni a kocsi elejére, ami elriasztja az állatot a közelünkből.

Ha bekövetkezett a baleset, akkor értesíteni kell a rendőrséget, ők pedig megkeresik a területileg illetékes vadásztársaságot, majd a vadőrrel közösen felmérik a két fél kárát. Ugyanis ebben az esetben a jármű és az állat kilövési, valamint húsának értékét egymás között meg szokták téríteni a felek. A szakember elmondta, hogy egy őz értéke akár hétszámjegyű is lehet és ha nem jutnak egyezségre az érintettek, akkor kártérítési per is indulhat.

A kisalfold.hu arról is ír, hogy a mai napig előfordul, hogy illegálisan elviszik az elütött vadat, ami lopásnak számít. A Győri Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai a balesetek elkerülése érdekében hasznos tanácsokkal és vadriasztó sípokkal is el szokták látni a közlekedőket. Mindemellett pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy nappal, erdők, mezőgazdasági területek melletti füves, bokros részeken jobban oda kell figyelni és ha kiugrik elénk a vad, akkor vészfékezzünk, de ne rántsuk félre a kormányt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában