Ásatások

2023.07.10. 11:28

Érméket és gyűrűket is találtak a római kori fürdő feltárásán Brigetióban

Immár harmadik éve dolgozik a Komáromi Klapka György Múzeum, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a brigetiói légiótábor fürdőjének feltárásán. Ebben az esztendőben is izgalmas leletanyag kerül elő a föld alól.

Körtvélyfáy Dina

Az ásatáson a jó állapotban megmaradt padlófűtés részei is láthatóak, a résztvevők keményen dolgoznak a feltáráson

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Dr. Bartus Dávid ásatásvezető régész, az ELTE dékánja elmondta, geofizikai felmérések alapján azonosították a légiótábor területén a fürdőt, amely nagyjából hatezer négyzetméteres, óriási komplexum. Arról is beszélt, Brigetio területén a legnagyobb, de egész Pannónia területén jelentős méretű köz­épületről van szó. 

A radarfelvételek alapján teljes feltárást végeznek, ezúttal is hatszáz négyzetméteren dolgoznak. Több ponton próbálják lehatárolni a fürdő kiterjedését, olyan helyeken nyitnak szelvényeket, amelyek valamilyen szempontból izgalmasak.

Négy szelvényt nyitottak ki, lehet látni egy hajdani fűtött helyiséget, ahol a padlófűtés részei jó minőségben maradtak meg. Emellett megmaradtak falak, valószínűleg medencék nyomait is megtalálták, de még a feltárás elején járnak. 
Előkerültek falfestménytöredékek, több mint ötszáz érem, kerámia, üveg-, vas-, ólom- és fémtárgyak, csontfaragványok, gyűrűk. A leletanyag ezúttal is rendkívül bőséges.

Az ásatási munka az ELTE ókori régészeti tanszékének hivatalos szakmai gyakorlata. A hallgatóknak két hetet kell eltölteniük az ásatáson, de sokan maradnak ezen felül is. Nagyjából ötvenen vesznek részt az ásatáson összesen, egyszerre 15-20 ember dolgozik. A hallgatók mellett gimnazisták, oktatók, doktoranduszok és múzeumi alkalmazottak is munkálkodnak az ásatáson.

Egyetemi élet
A Brigetio Öröksége Látogatóközpont új kiállításának kialakításában az egyetem is jelentős részt vállalt. Az emelet felső szintjén látványraktár is helyet kapott, amelyet jól lehet használni arra, hogy a hallgatók jobban megismerhessék a leletanyagot. Van szemináriumi helyiség, ahol különböző oktatási és tudományos célú rendezvényeket lehet tartani. Itt rendezte meg májusban a fiatal régészek konferenciáját, az ELTE, az észak-komáromi Selye János Egyetem és a Klapka György Múzeum. Az ELTE célja, hogy minél jobban bekössék Komáromot és a múzeumot az egyetemi életbe. 

A nagyközönségnek az idén is lehetősége lesz arra, hogy megszemlélhesse az ásatás eredményeit. A nyílt nap augusztus 16-án lesz, amelyről az érdeklődőket a szokásos csatornákon részletesen tájékoztatják.

Dr. Bartus Dávid hozzátette, már most látszik, hogy legalább olyan látványos lesz a program, mint tavaly, így érdemes lesz kilátogatni hozzájuk ebben az időpontban. Nem titkolt cél az is, hogy régészeti parkot létesítsenek a területen, amely már önkormányzati tulajdonban van. Ehhez azonban még hiányoznak az anyagi források, így pályázati lehetőségre lenne szükség, a tervek viszont már rendelkezésre állnak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában