Régészet

2022.08.18. 07:00

Gyertek velünk a komáromi ásatásokra - római kori fürdő is látható

Ezen a nyáron is folytatódott a Stadion út mellett található római kori katonafürdő feltárása. Nem csupán a fürdő egykori termeit tekinthették meg a nyílt napra látogatók, hanem az ásatás során fellelt tárgyi emlékeket is.

Körtvélyfáy Dina

A komáromi ásatásokon jártunk

Forrás: 24 Óra

Fotó: Kovács László

Számadó Emese, a Komáromi Klapka György Múzeum igazgatója a megnyitón elmondta: 1992-ben kezdte meg Komáromban a régészeti feltárásokat az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a múzeum. Az önkormányzat, illetve 2006-tól a Nemzeti Kulturális Alap is támogatja munkájukat. 

Huszonöt évig a szőnyi Vásártéren, a polgárváros területén ástak dr. Borhy László vezetésével, aki jelenleg az ELTE rektora. 2016 óta dr. Bartus Dávid régésszel, az ELTE dékánjával folytatták a feltárásokat, más helyszíneken. 2001-től rendeznek nyílt napokat, amelyen kollégáik és a régészhallgatók közreműködésével bemutatják, milyen összetett, sokrétű tevékenység folyik egy ásatáson. 

Dr. Bartus Dávid ásatásvezető arról beszélt, Brigetio területén található hazánk két ókori római legiotáborának egyike, a másik pedig Aquincumban van. Utóbbi helyszínen már nagyon régóta folynak feltárások, óriási eredményekkel, de a brigetiói ásatások hőskora ezekben az években zajlik. 2017-ben a futballpálya mellett egy apszissal lezárt épületet találtak meg, amelyről azt gondolják, ott halhatott meg Valentinianus császár.

Egy ideje azonban már a legiotábor fürdőjét tárják fel, amelyet az idén is folytattak. Nagyjából már tudják, hol húzódtak a falak, merre voltak a különböző helyiségek. A római kori fürdőkben hideg, meleg és langyos vizes medencék voltak, de nem úgy kell elképzelni ezeket a létesítményeket, mint a mai strandokat. Nem a medencék voltak ugyanis a leghangsúlyosabbak, kisebbek voltak, inkább csak megmártózásra szolgáltak. 

Izgalmas leleteket rejtett a föld - A nyílt nap keretében talajradart, geodéziai mérőműszert, tradicionális szintezőt és egyéb kellékeket is kipróbálhattak a látogatók. A szervezők mini-tablókiállítással is készültek, ahol az ásatások képes történetével ismerkedhettek meg a résztvevők. Egy sátorban a szezon legizgalmasabb leleteit mutatták be a régészhallgatók. Felleltek érméket, csontokat, üveg karperecet, fibulákat, hajtűket, egy sisak arclemezét, valamint egy strigilist, amely eszközzel a bőrről el lehetett távolítani a szennyeződéseket, az olajat. 

Nagy terek jellemezték a fürdőket, ahol az emberek össze tudtak gyűlni, közösségi eseményeket tartottak. A közfürdőkben orvosok rendeltek, ételt, italt szolgáltak fel a vendégeknek, valamint testgyakorlatokat is végeztek. A legiotáborban már négy medencét feltártak, de a régészek szerint sokkal izgalmasabbak azok az óriási terek, amelyek körbeveszik ezeket, egy részük padlófűtéssel is ellátott. Érdekesség az is, hogy az egyik medencéből a szennyvizet kivezető ólom vízvezetékcső is több mint 3 méter hosszan, épségben megmaradt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában