MÁV

2023.07.27. 06:56

A sofőrök óvatosabbak lettek, a vasúti átjárók biztonságosabbak

Tavaly egy halálos kimenetelű és egy anyagi kárral járó baleset történt a vármegyénkben található vasúti átjárókban – tudtuk meg a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától. Idén Komárom-Esztergom térségében eddig egy alkalommal kellett helyszínelniük a hatóságoknak vasúti kereszteződésben, igaz abban az esetben is mindössze anyagi kár keletkezett.

Walczer Patrik

Országos és megyei szinten is javult a baleseti statisztika

Forrás: MÁV

A tavalyi év első felében országszerte rendkívül sok baleset történt a vasúti átjárókban, a romló statisztikák miatt a vasúttársaság megoldást kívánt találni a problémára. A lakosság általános oktatása, illetve a problémára való rávilágítás céljából indították el 2022 áprilisában az Érj haza biztonságban! című országos baleset-megelőző kampányt. 

Egy aloldalt is indítottak, ahol elrettentő baleseti helyszíni fotókat, magyarázó és alap vasútbiztonsági információkat, és a témában készült saját videókat is közzétesznek, egyúttal élnek a közösségi média nyújtotta lehetőségekkel is és számos interjút is készítettek a témában. A vasúti átjárók mentén vármegyénk számtalan pontján – köztük Dorogon, a 10-es úti kereszteződésnél is találkozhatunk a kampányról szóló óriásplakáttal. A MÁV már tavaly nyáron is rendezett vasútbiztonsági kitelepüléseket – köztük Vértesszőlősre is ellátogattak – melyekkel az átjárók közelében sétáló családokat, de a tilos jelzésnél várakozó autósokat is megcélozták. Az idei nyári szünetben a Balaton környékére fókuszálnak. 

A MÁV nemrégiben közölte, hogy javult a statisztika az elmúlt évhez képest, vagyis a kampány sikeres volt, a közlekedési morál sokat változott. Az adatok azt mutatják, hogy az autósok körültekintőbben és szabálykövetőbb módon hajtanak be az átjárókba, bár vármegyénként eltérő lehet a tendencia. Idén eddig az említett kereszteződésekben 31 baleset következett be hazánkban, egy ember meghalt, ketten súlyosan megsérültek. 

Beszédes, hogy tavaly azonos időszak alatt 54 esetnél jártunk, melyek összesen 19 halálos áldozattal és 6 súlyos sérüléssel jártak. Kiemelték, hogy az elmúlt 15 évben nem történt a vasút hibájából halálos kimenetelű baleset vasúti átjáróban, azokat a figyelmetlenség vagy a KRESZ-szabályok megszegése okozta. 

A kommunikációs igazgatóságtól megtudtuk, hogy tavaly térségünkben a vasúti átjárók tekintetében egy halálos kimenetelű baleset történt az 1-es számú vasútvonal Tatabánya–Tata közötti szakaszán. Jó hír, hogy idén eddig nem következett be ilyen jellegű tragédia vármegyénkben. 

Fontosnak tartják az oktatást
A MÁV minden kommunikációs eszközt bevet annak érdekében, hogy csökkenjen a vasúti átjárós balesetek száma, ugyanakkor a vasúttársaság baleset-megelőzési megjelenései és edukatív programjai távolabb mutatnak a kommunikációs kampányokon. A pályavasúti területi igazgatóságok, a területi vasútbiztonsági és egyéb szakmai szervezetekkel, a rendőrséggel és külső partnerekkel együttműködve folyamatosan szerveznek megjelenéseket, és tartanak iskoláknak is vasútbiztonsági témájú programokat, ahol évente több száz diákot és felnőttet oktatnak a szabálykövető közlekedésre. Hangsúlyozták: Magyarországon a vasúti átjárók védelme, azok biztosítási módja kivétel nélkül minden esetben megfelel a hatóságilag előírt biztonsági szintnek. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában