Tilos jelzés

2022.01.08. 07:48

Csépnél is megtörténhetett volna a tapolcai tragédia

A korábbi évek stagnáló statisztikai értékéhez képest 2021-ben jelentősen emelkedett a vasúti átjárókban bekövetkezett baleset száma.

Walczer Patrik

Forrás: Police.hu

Szörnyű balesettel kezdődött az év: az autó öt utasából négy fiatal meghalt, amikor a jármű vonattal ütközött Tapolcánál. A tragédia miatt a város polgármestere január 2-át gyásznappá nyilvánította és kezdeményezte a MÁV-nál, hogy a vasúti átjáróba sorompót helyezzenek ki, mert több baleset is történt már ott.

Az állami vasúttársaság tájékoztatása szerint amíg 2020-ban hazánkban összesen hatvankét vasúti útátjárós baleset következett be, addig 2021-ben huszonnéggyel több, összesen nyolcvanhat eset történt. Ezek közül tizenhat követelt emberéletet, tizenöt esetben súlyos, tizennégy esetben könnyű sérülést szenvedtek az érintettek, a többi alkalommal mindössze anyagi kár keletkezett. A balesetek anyagi oldaláról is érdemes szót ejteni, ugyanis 2021-ben egymilliárd forintnyi kára keletkezett a MÁV-nak.

A kommunikációs igazgatóságtól megtudtuk, hogy az átjárókra vonatkozó statisztikájuk vasúti szempontok alapján épül fel. Komárom-Esztergom megyében tavaly mindössze egyetlen, súlyos sérüléssel járó eset történt: tavaly májusban Nagyigmánd-Bábolna és Kisbér állomások között a fénysorompó tilos jelzése ellenére a sínekre hajtott egy személyautó, mely összeütközött a személyvonattal. 

Ez történt akkor - 2021. május 4-én 11 óra 20 perc körül egy Fiat Stilo típusú személygépkocsi a 8148-as számú úton Tárkány irányába közlekedett. Haladása során a sorompó nélküli, de fénysorompóval ellátott vasúti átjáró kereszteződéséhez érve, a tilos jelzés ellenére a sínekre hajtott, ahol a Székesfehérvár felől érkező személyvonattal ütközött. A baleset során a sofőr és utasa megsérült. Ebben az átjáróban ugynaúgy fénysorompó volt, mint a a tapolcaiban, ahol néhány napja a targédia történt.

A vasúttársaság azt is közölte, hogy Magyarországon évente nyolcszáz-kilencszáz darab félsorompó rúdját törik le a figyelmetlen járművezetők, megyénkben tavaly huszonnégy ilyen jellegű rongálást történt. A vasúti átjárókban bekövetkező baleseteket jellemzően a KRESZ szabályainak figyelmen kívül hagyása, illetve a sofőrök figyelmetlensége.

Előfordul, hogy a járművezetők olykor nem néznek körül az átjáróba történő behajtás előtt, vagy forgalmi okok miatt ott ragadnak a síneken, ami egyébként is tilos és életveszélyes helyzetet is teremthet. Továbbá a közleményben említést tettek a „még átérek” gondolkodásmódról, amikor is hiába jelez tilosat a fénysorompó, a sofőrök vagy rágyorsítanak, hogy még időben átérjenek, vagy egyszerűen kikerülik az éppen záródó sorompórudat.

Mi is beszámoltunk a megyében történt sorompós balesetekről.

  • Tavaly január 11-én felborult és fénysorompót tarolt le egy autó Neszmélynél.
  • Március 12-én letörte a környei sorompót egy teherautósofőr, majd elhajtott a helyszínről.
  • Április 10-én kidöntötte a vasúti fénysorompót egy ittas csolnoki sofőr Esztergomban.
  • Május 4-én rommá tört a Csépnél vonattal ütköző autó. Ketten megsérültek.
  • Május 24-én letarolta a neszmélyi vasúti átjárót az autós, ketten megsérültek.
  • Szeptember 24-én leszakította a sorompót Ács közelében a teherautós, majd elhajtott.

Figyelmetlenek a gyalogosok is - A kommunikációs igazgatóság tájékoztatása szerint nemcsak az autók, buszok és tehergépjárművek, hanem a kerékpárosok és gyalogosok is veszélyben lehetnek akkor, ha körültekintés nélkül haladnak át a kereszteződésen. Az ő esetükben sokszor az okozza a bajt, hogy a járókelők, biciklizők fülhallgatóval közlekednek, kapucnit viselnek – emiatt nem látják a közeledő vonatot – vagy éppen mobiltelefonoznak a síneken való áthaladás közben. Mivel a vonatok több száz métert tesznek meg fékezéskor, így a mozdonyvezetőnek az átjárónál szinte semmi esélye nincs arra, hogy elkerülje a balesetet. A MÁV 2018 óta a rendőrséggel közösen baleset-megelőzési jelleggel ellenőrzéseket végez az átjárókban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában