Környezetszépítés

2023.06.26. 17:49

Virágos Magyarország: június 30-ig még pályázhatnak a települések

Június 30-ra módosította a nevezési határidőt a verseny szervezőbizottsága, így további két hét áll az önkormányzatok rendelkezésére, hogy jelentkezzenek a Virágos Magyarország díjra.

Kemma.hu

Megyénk több települése, köztük Csolnok is nyert már elismerést a versenyen

Forrás: Csolnok Község Hivatalos Oldala

Az ország legrégebbi környezetszépítő versenyén a szakmai elismerések mellett 2023-ban újra értékes nyereményekért versengenek a települések virágos közterületei. A Virágos Magyarország verseny szervezőbizottsága és a Magyar Turisztikai Ügynökség idén 30. alkalommal hirdette meg környezetszépítő pályázatát, amelyre a nevezési határidő meghosszabbítását követően június 30-ig várják a helyi közösségek jelentkezéseit. 

A 30. évforduló fontos mérföldkő az évről évre tömegeket, köztük egyre több önkormányzatot, polgármestert, és szakmai, valamint civil szervezetet megmozgató verseny életében. Az idén ismét öt kategóriában meghirdetett versenyre országszerte várják a jelentkezéseket, valamint immáron negyedik alkalommal a határon túli magyarlakta települések pályázatait is. A 30. Virágos Magyarország verseny során – ahogy a 25. évforduló alkalmával is – nemcsak jubileumi díjat adnak át, hanem a „felvirágosításra” jelentkező települések egy emlékfát és egy emléktáblát is kapnak ajándékba. 

A verseny célja változatlanul a kulturált és vonzó településkép támogatása, az új zöldfelületek kialakítása és a természeti örökség megőrzésével a helyi életminőség javítása és nem utolsósorban a turisztikai vonzerő növelése. Ugyanakkor egyre fontosabb szerepet kapnak az értékelésben a fenntartható fejlődés szempontjai, a környezettudatos gondolkodás, valamint a településen élők összefogásának ösztönzése. E célok figyelembevételével alakították ki a szervezők a 2023-as pályázati kategóriákat. 

Idén újra lehetőség nyílik tematikus pályázat benyújtására, így keresik többek között a legvirágosabb főteret, az év fasorát, az év óvodakertjét, de kiosztják a „Virágzó közösség” és „Az év zöld innovációja” díjakat is.  A versenyről a Virágos Magyarország weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők, illetve érdemes követni a kezdeményezés Facebook oldalát a folyamatosan érkező hírek miatt. 

Mint arról korábban beszámoltunk, megyénkben több település is kapott már elismerést a díjazás során. 2010-ben Bábolna is elnyerte a Virágos Magyarországért mozgalom legmagasabb kitüntetését, az Arany Rózsa-díjat. 2022-ben Csolnok a Szent János park kialakításáért, illetve a Gyermek-liget fásítási programért kapott elismerést. Súr hagyományos résztvevője a Virágos Magyarország környezetszépítő versenynek annak 1993-as indulása óta. Munkáikat 2018-ban Elnöki különdíjjal, 2019-ben Arany Rózsa-díjjal jutalmazta a zsűri.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában