Világnap, másként

2023.06.12. 15:06

Kézművesek vették be a komáromi Csillagerődöt (Fotók)

Kézművesség világnapja másként címmel hirdettek rendezvényt a hétvégén a Csillagerődbe, ahol a környék tehetséges alkotói mutatkoztak be, illetve színpadi programokat is meg lehetett tekinteni.

Körtvélyfáy Dina

A környék tehetséges alkotói mutatkoztak be

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Az időjárás kissé megtréfálta a résztvevőket, hiába indult ragyogó napsütésben az esemény, nem sokáig lehetett szabadtéren nézegetni a szebbnél szebb portékákat, mert heves eső csapott le. A hirtelen jött csapadék azonban nem rontotta el a hangulatot. A kézművesek behúzódtak a Csillagerődbe, a színpadi programokat pedig esernyő alól figyelték a látogatók.

Nagy Vincéné szervező, csipkekészítő elmondta, a Komárom Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület tagja az Országos Népművészeti Szövetségnek, amely pályázott a Csoóri Sándor Alaphoz annak érdekében, hogy rendezvényeket szervezhessenek a kézművesek világnapja alkalmából. Vármegyénkben azt vállalták, elhozzák a Csillagerődbe a környék kézműveseit.

Nagy Vincéné hozzátette, leginkább az idősebb korosztályt sikerült ezúttal megszólítaniuk. Céljuk az, hogy vendégeik megismerjék a kézművességet, és ne szemétként tekintsenek a régi tárgyakra, hanem örökségünk részeként, amit meg kell becsülni és tovább kell vinni.

Az eseményen volt fafaragó, csipkeverő, mézeskalácsos, csuhébaba és textilbaba készítő, kerámiás, illetve kötélverés, amely technikával karkötőket lehetett készíteni.
– Fontos, hogy minél többen megismerjék a tevékenységünket – hangsúlyozta Nagy Vincéné. – Szeretnénk bővíteni azokat a rendezvényeket, amelyek során meg tudunk mutatkozni. Éppen ezért jövőre is szeretnénk megrendezni ezt az eseményt, reményeink szerint akkor kevesebb esővel.

A kézműves foglalkozási lehetőségek mellett színpadi programokból sem volt hiány. Először Lakatos Panni énekelt, majd a érkezett a Duna Népdalkör és a szőnyi citerások. Később a Garabonciás Táncegyüttes előadása következett, majd az Újhold Régizene és Táncegyüttes adott műsort.

Nyikus Anna, az egyesület vezetője, szervező, aki a rendezvényen ezúttal nem tudott jelen lenni, az esemény után így írt Facebook oldalán:
– A Csillagerődben, a kézművesség világnapja alkalmából rendezett program minden segítőjének, résztvevőjének, látogatójának, mindenkinek, aki megtisztelte a rendezvényt valamilyen módon, nagy-nagy köszönetem ezúton szeretném közzétenni – fogalmazott. – A legnagyobb boldogság számomra, hogyha képeken is, de látlak benneteket!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában