Irtják a vérszívókat

2023.05.18. 16:30

Mindent bevetnek a szúnyogok ellen – Komáromban is irtanak

A csapadékos tavaszi időjárás miatt folyamatos a szúnyogok elleni védekezés. Komárom-Esztergom vármegyében összesen 200 hektáron végeznek földi úton gyérítést a vízpartokon, míg országszerte csaknem tízezer hektáron védekeznek a szakemberek a szúnyogok ellen.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A szúnyoglárvák ellen egy speciális készítményt vetnek be, amely baktériumok által termelt szelektív hatóanyagot tartalmaz – olvasható a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelem tájékoztatásában. A szer az alkalmazott dózisban a szúnyoglárvákon kívül más élőlényekre nincs hatással, így élővizekben is felhasználható. A készítményt földi úton folyadék formában, permetezéssel juttatják ki a gépjárművel vagy gyalogosan a megközelíthető tenyészőhelyekre. A repülőgépről az ártéri erdőkben végzett kezeléseknél granulátum formulát alkalmaznak, amely képes áthatolni a növényzeten, így a lombos fák alatt lévő vízterületeket is hatékonyan lehet kezelni.

A napokban a Duna felső és középső szakaszán dolgoznak a szakemberek, Komárom, Budapest és a Csepel-sziget térségében földi úton gyérítik a szúnyogokat, míg a Szigetközben légi és földi eljárást egyaránt alkalmaznak. Esős időszakban az emberközeli életmódú, többek között a hazánkban az elmúlt években megtelepedett, úgynevezett inváziós fajok elterjedését, szaporodását magunk is nehezíthetjük. Érdemes a ház körül kialakuló kisebb vizeket felszámolni, a csatornákat, árkokat megtisztítani, a vízgyűjtő edényeket hálóval lefedni, a virágcserepekben, kerti játékokban megálló vizet kiönteni.

Ezzel nemcsak közvetlen lakókörnyezetünkben csökkentjük a zavaró rovarok számát, hanem az inváziós fajok további térhódítását is nehezítjük – adta hírül a Nemzeti Népegészségügyi Központ

Hogyan védekezhetünk ellenük?
A csípőszúnyogok lárvái vízben fejlődnek. Tévedés azt gondolni, hogy csak a tavak, folyók árterében szaporodnak a szúnyogok. Több gyakori szúnyogfaj lárvája a ház körüli kisebb nagyobb vízgyülemekben, vizesedényekben fejlődik. Akár egy pohárnyi vízben is több száz szúnyog fejlődhet. A nyári hőmérséklet mellett akár egy hét alatt végbemegy a szúnyoglárvák fejlődése. A gépkocsiról vagy repülőgépről levegőbe porlasztott szúnyogirtószer a kifejlett szúnyogokat pusztítja el. Amennyiben a vízben a szúnyoglárvák fejlődése zavartalan, folyamatosan kelnek ki az új szúnyogok, így a szúnyogártalom napok alatt ismét kialakul. A szakemberek szerint fontos, hogy megszüntessük otthonunkban azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában