Durrogtatás

2023.05.07. 08:25

Bekeményítenek a tűzijátékozók miatt Tatán

Önkénteseket keresnek a szilveszteri őrszolgálathoz. Összefogással és járőrözéssel védenék meg az Öreg-tavon telelő vadludakat.

Kemma.hu

Elindult az önkéntesek toborzása, a tényleg tűzijátékmentes Tatáért

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei csoportja közösségi oldalán számolt be arról a jó hírről, hogy elindult az önkéntesek toborzása, a tűzijátékmentes Tatáért. Mint arról korábban beszámoltunk: Az Öreg-tavon telelő mintegy 30 ezer vadlúdból szilveszterre alig 5 ezer maradt a tavon, majd újév hajnalára mindössze 1️200 tartott ki. 

A városban még 2018 őszén szavazták meg, hogy a pirotechnikai eszközök használatának korlátozásával védje meg a város az Öreg-tavon telelő vadludakat. Azonban 2022 szilveszterén sokan megszegték ezt a tilalmat. A történtek miatt az önkormányzat Zöld Kerekasztalt hívott össze, hogy idén ne történhessen hasonló. 

− Eredményes volt az egyeztetésünk az őrszolgálat működésének részleteiről. Minden pontban megállapodtunk, tisztáztuk, hogyan lehet a szolgálat mindenki számára átlátható és törvényes, a résztvevők számára pedig főként biztonságos. Megállapodtunk abban, hogy egy-egy jelentkezőtől mit várunk el, és a számukra kötelező képzésnek milyen ismereteket kell biztosítania. Tisztáztuk azt is, hogy a megvalósítás során hogyan működhet majd az együttműködés a rendvédelmi szervekkel. Egyetértettünk mindannyian a legfontosabb alapelvben: célunk elsősorban a meggyőzés és a példamutatás a járőrszolgálat során is− olvasható közleményükben. 

Hozzátették: elsőként a Zöld Kerekasztal civil szervezeteinek körében kezdték el az önkéntesek toborzását a természetvédelmi szolgálatra, levélben, kérdőívvel keresték meg tagjaikat. A jelentkezők az ősz folyamán vehetnek majd részt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság polgári természetőr képzésén, valamint a helyi rendvédelmi szervek által biztosított oktatáson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában