Egyeztettek

2023.01.25. 17:39

Vadludakért küzd a Zöld Kerekasztal - alternatív szilvesztert tartanának Tatán (fotók)

Madárvédők, katasztrófavédők, vízügyi szakemberek és a rendőrség is különböző ötletekkel érkezett a Zöld Kerekasztalra Tatán. A téma sokakat érdekel: hogyan lehet megelőzni a szilveszteri tűzijátékozást a vadludak védelmében.

Goletz-Deák Viktória

Madárvédők, katasztrófavédők, vízügyi szakemberek és a rendőrség is részt vett a megbeszélésen

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Michl József polgármester köszöntötte a résztvevőket január 25-én, szerdán, megköszönve, hogy a rendelkezésre álló rövid idő ellenére is sokan el tudtak jönni. Elmondta, hogy amikor létrehozták a Zöld Kerekasztalt, nem gondolták, hogy ilyen hamar eljön az ideje, amikor reagálniuk kell valamire. A szerdai megbeszélést Boglári Zoltán, a Pénzügyi, Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság elnökének kérésére hívta össze a településvezető. 

Ezután Musicz László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Komárom-Esztergom megyei helyi csoportjának tiszteletbeli elnöke összefoglalta, hogy az elmúlt években miként alakultak a vadlúd-számok az Öreg-tavon, illetve, hogy milyen módszerekkel próbálták megelőzni a madarakat elriasztó durrogtatásokat.

Elmondta, sokan érvelnek azzal, hogy régen vadásztak is a vadludakra. Akkor is voltak durrogtatások, mégse mentek el a madarak ilyen nagy számban. 

A vadászat mindig reggel folyt, soha sem az éjszaka közepén. Ráadásul a vadászok, éppen 30 évvel ezelőtt, maguk is belátták az Öreg-tavi vadászatok fenntarthatatlanságát

– magyarázta a madárvédő, aki szerint az álmukból felriadt madarak akár 100 kilométerre is elrepülhetnek egyetlen éjszaka alatt. Mint mondta, a rendelet óta átlagosan a vadludak 67 százaléka az Öreg-tavon maradt, míg a korábbi években csupán a madarak 26 százaléka.

Ez bizonyítja a rendelet hatékonyságát. A természetvédő szerint a szabály betartatását illetően elkényelmesedtek, hittek az emberekben, ez is okozhatta a történteket. 

Csonka Péter, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület titkára is kiegészítette  az elhangzottakat pár gondolattal: ha a vadludakat elveszíti a város, az kieshet a Ramsari egyezményből, ahová a vízimadarak élőhelyének védelme miatt került.

Mint mondta, az is fontos, hogy Tata szomszédos településein, a vadludak többi pihenőhelyein is figyeljenek a madarakra. A továbbiakban a rendőrség, a katasztrófavédelem és a polgárőrség is elmondta, miben tudja támogatni a természetvédőket.

– Pótalkalom, póthely, pótidő. Kell a tataiaknak egy olyan pótszilveszteri ünnepet, tevékenységet találnunk, ami a tűzijátékozást ki tudja váltani – összegezte a lehetséges megoldást Michl József polgármester a megbeszélés végén. Hozzátette, a következő alkalommal, februárban osztják majd ki a feladatokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában