Történelmi Fesztivál

2023.05.17. 12:10

„Gondtalan háborúzás” – gripenek, tankok, idén is megelevenedik a történelem a Patarán

Három napra újra megelevenedik a történelem a Tatai várban. A 15. Tatai Patarán a hős magyar vitézek újra visszafoglalják a várat a törököktől.

Kemma.hu

Idén is várják az érdeklődőket a történelem kori fesztiválra

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

A Tatai Patarát a helyieknek már nem kell bemutatni, sőt az országos ismertségre szert tevő történelmi rendezvényre már külföldről is sok vendég érkezik. Az idén 15. alkalommal megrendezett fesztivál szerdai sajtótájékoztatóján elmondták, hogy idén több mint 450 hagyományőrző vitéz részvételével négy nagy hadijáték várja a közönséget május 26-28 között. 

A fesztivál célja hitelesen felidézni, hogy 1597. május 23-án Pálffy Miklós csaknem háromezer fős seregével először petárdával berobbantotta a tatai vár kapuját, majd lerohanta és visszafoglalta a törökök által megszállt erődítményt. A látogatókat aktívan bevonva hazai és külföldi katonai hagyományőrzők vezetésével vívnak csatákat.

A fesztivál pénteken reggel a Deák-Patarával kezdődik, ahol a gyerekek mérhetik össze tudásukat egy interaktív korabeli táborban. A hivatalos megnyitó pedig 17 órakor, a várnál harcolt hősök emléktáblájának koszorúzásával kezdődik. A pénteki programokra a belépés ingyenes. 

A Patara sajtótájékoztatóján ismertették a programokat
Fotó: G. D. V. / Forrás: 24 Óra

Michl József, Tata polgármestere megköszönte a szervezőknek és a résztvevőknek a munkáját. 

-  Ez a három nap gondtalan háborúzás, ahol egy igazán nehéz történelmi csatára kell visszaemlékeznünk. Már 14 alkalommal sikerült a keresztény hadaknak sikert aratniuk a török felett. Szeretnénk, ha ez idén is sikerülne. A város azzal a feltétellel adja át a fesztivál részére a területeit, hogy idén is lekerül a török zászló a várról. Ha ez meglesz, akkor jövőre is lehet Patara - ígérte mosolyogva a polgármester, akinek felszólítására a hajdúk kapitánya megígérte, hogy ha kell furfanggal, de mindenképpen visszaveszik a várat a törököktől. 

Természetesen a török aga ezzel már nem értett egyet: ígérete szerint idén már négy látványos csatán is megmutatják, hogy a törökök fölénye határtalan. 

A jó hangulatú sajtótájékoztatón a programokról is beszéltek a szervezők. Idén a Kastély előtti téren kap helyett a Magyar Falu, ahol a korabeli mesterségekkel, fortélyokkal találkozhatnak a látogatók. De állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal, aprófalvával, vagyis népi fa és ügyességi játékokkal is várják a családokat. Vasárnap, a gyereknapon kiemelt programokat szerveznek a gyerekeknek ringatóval, falusi virtuspróbával. De lesz íjászverseny, illetve különböző vetélkedők is. 

A dandár is részt vesz
A hagyományörző fegyverek mellett a legmodernebb harcászati eszközökkel is találkozhatnak az érdeklődők. Az MH. Klapka György 1. Páncélosdandár idén is statikus és dinamikus bemutatókkal és toborzósátorral készül. A Kossuth téren rendezik a nagy sikerű katonazenekar találkozót, ahol az ország legjobb katonazenekarjai tartanak parádés koncertet. Tóth István ezredes, a tatai dandár parancsnoka elárulta, hogy a fesztivál ideje alatt érdemes az égre is feltekinteni. A Kecskemétről két grippen érkezik és repül át majd a város felett, Szolnokról pedig a katonai helikopterek fognak érkezni Tatára. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában