Magyar és török

2022.06.07. 06:48

Fotók: Gripenek, tankok, íjak, puskák és robbantások nyűgözték le a Tatai Patara vendégeit

Több mint tízezren voltak kíváncsiak a múlt hét végén a Tatai Patarára. Minden korosztály megtalálhatta magának a kedvére valót, változatos programokkal készültek a szervezők.

Mórocz Károly

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Már a felsorolás is megtöltené a beszámolóra szánt helyet, ezért inkább csak néhányat emelek ki a XIV. Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztivál érdekességei közül. A magasból indítok: június 4-én, szombat délelőtt fülsiketítő zajjal Gripenek, vadászbombázó repülőgépek zúgtak el az Öreg-tó és a vár felett. Rengeteg fotó őrizte meg a pillanatokat, ahogyan a dübörgő harci helikoptereket is „okostelefon-végre” kapták. 

A vár elé érkezve sem volt békésebb a helyzet. A 25. Klapka György Lövészdandár jóvoltából tankokat ismerhettek meg kívül-belül a gyerekek és a felnőttek, szimulátorok „segítettek”, hogy még félelmetesebb legyen a hangulat. Békésebb volt a Honvéd Huszár Díszelgő lovas bemutatója, hasonlóan a katonazenekari találkozóhoz. Zenében egyébként nem volt hiány, főleg törökből hallhattunk nagyon sokat. Középkori töröknek látszó hagyományőrzők várták táborukban a kíváncsiskodókat, ahogyan a magyarok is.

Már a felsorolás is megtöltené a beszámolóra szánt helyet, ezért inkább csak néhányat emelek ki a XIV. Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztivál érdekességei közül. A
Reméljük, a harc játék marad felnőttkorban is (Forrás: Dallos István / 24 Óra)

Június 5-én, vasárnap délután négy órakor vége szakadt a békének, hiszen elkezdődött a vár­ostrom, megismétlődött gróf Pálffy Miklós 1597 májusi nevezetes támadása. A látványos ostromjelenet során kiabáltak, rohantak, döftek és lőttek, durrant a patara, vagyis a kapupetárda. Akik magyar győzelemre tippeltek, nyertek, hiszen a végén felkerült a magyar zászló a vár fokára. Legalább százan jól láthatták ezt, rengetegen csak részleteket, mert nagy volt a tömeg, valóban hömpölygött mindenfelé. 

Már a felsorolás is megtöltené a beszámolóra szánt helyet, ezért inkább csak néhányat emelek ki a XIV. Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztivál érdekességei közül. A
Nemere István (balról a második) dedikálás után olvasóival (Forrás: Dallos István / 24 Óra)

Nemere, a népszerű világrekorder - A napokban jelent meg a 770. könyve Nemere Istvánnak, aki ezzel világrekorder. Szombaton személyesen is találkozhattak vele rajongói: a Patarán dedikálta könyveit. Stílusosan főleg történelmi tárgyúakat hozott, a magyarság dicsőséges napjairól és botlásairól szólókat. Sokan beszélgettek, néhányan fotózkodtak is vele, majd vették-vitték a kiválasztott köteteket. Aki most erről lemaradt, annak azt javasolja az író, hogy látogasson el az éjjel-nappal nyitva tartó olvasóterembe. Hogy az hol is van? Netre fel, magyar! 

Egy régi magyar faluval is lehetett ismerkedni. Kézműves mesterek mutatkoztak be. A falu végén, ideiglenes kurta kocsmákban békésen koccintottak a finom dunaszentmiklósi borokkal az előbb még ádázul harcolók. Néhány méterrel arrébb a török íjászat rejtelmeibe vezették be a kíváncsiakat, vagy éppen a muszlim nők és gyerekek mindennapjaiba nyerhettünk bepillantást. A magyar–török kapcsolatokat megidéző kiállítás mellett bazárban lehetett körülnézni, természetesen a híres török kávét kínálták. Jövőre lesz a 15. Tatai Patara, de már néhány hét múlva ugyanitt és a környéken vár mindenkit a víz, a zene és a virág a szintén hagyományos fesztiválon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában