Hegyek leve

2023.05.14. 08:29

Ezt kóstolja meg! Megvannak a Neszmélyi borvidék idei legjobb borai

Kiválasztották a Neszmélyi borvidék idei legjobb borait. Mutatjuk, mely nedűk lettek a legfinomabbak. Bencsik János családi borászata, a Kisbaka is a dobogóra állhatott.

G. D. V.

Forrás: Bencsik János - A Tatai medencéért/Facebook

Fotó: Domokos Attila

Véget ért a Neszmélyi borvidék 2023-as borversenyeinek hosszú sorozata. A hegyközségnek 589 tagja van, akik összességében 930 hektáron mintegy négymillió szőlőtőkét művelnek. Az elmúlt hónapokban közülük sokszázan mérették meg boraikat a települési borversenyeken. Bencsik János országgyűlési képviselő is részt vett Kisbaka családi borászatával a megmérettetésen. Az eredményekről közösségi oldalán számolt be.

A Borvidék hivatalos körzeti versenyeire 107 termelő összesen 322 tételt nevezett. Ezekről az arany- és ezüst minősítést szerzett borokat nevezhették be a termelők a Borvidéki borversenyre. Péntek este 38 termelő izgulhatott, hogy a továbbjutott 136 bort miként értékelte a szigorú zsűri. A termelők végül 27 arany-, 86 ezüst- és 22 bronz minősítésű bornak örülhettek.

Nem meglepő, hogy 2023-ban is a Hilltop Neszmély végzett az eredményességi rangsor élén 11.1 ponttal, a jelképes dobogó második fokára a Kősziklás Borászat 9.6 ponttal, a harmadikra pedig a Kisbaka Családi Borbirtok 8.1 ponttal léphetett fel. További sorrend az első tíz termelő között: Bősze Pincészet (5.7 pont), Gottwald Borászat (4.5 pont), Petőcz Pincészet (3.6 pont), Stróbl Borház (3 pont), N3 Borműhely (2.7 pont), Szőllősi Pincészet 2.7 pont), Hauzer Bormanufaktúra (2.4 pont).

A legjobb bor címét a Hilltop 2013-as évjáratú Prémium Pinot Grigio tétele, a legjobb rosé bor címet a Kősziklás Kékfrankos rozéja (2022), a legjobb vörösbor címet a Gottwald Kékfrankosa (2021), a legjobb házasítás címet a Kisbaka #Neszmély tétele (2022), míg a legjobb Olaszrizling címet az N3 Hordeaux Olaszrizlingje (2021) érdemelte ki. A legjobb kistermelő címet Imre István kapta idén.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában