Tűz után

2023.04.10. 15:37

Vaspántokat kapnak a leégett kocsi templom hatalmas fagerendái

Négymillió forint gyűlt eddig össze a tűzben leégett kocsi templom felújítására. A villanyszerelők már dolgoznak.

G. D. V.

Elkezdték a tűzben megsérült kocsi református templom felújítását. Jelenleg a villanyszerelők dolgoznak, de már a fődém javítására is megtalálták a szakembert. Nagy Pétertől, a kocsi református lelkésztől megtudtuk, hogy arra nem vállalkozott senki, hogy a teljes födémet cserélje, illetve annak a költségei nagyon magasak lettek volna. A mostani tervek szerint így csak részlegesen fogják cserélni. 

− A sérült karzat feletti hatalmas, régi fagerendák felülről vasgerendával lesznek megerősítve a tetőtérben, alulról pedig vaspánttal lesznek hozzá fogva − magyarázta a lelkész, aki hozzátette a presbitérium a gerendacserére és a festési munkálatokra elfogadta a kivitelező ajánlatát, azonban a füstérzékelők felszerelésére még nincs döntés.

A villanyszerelés teljes költségét még nem lehet tudni. Szinte a templom teljes egészében kicserélik a vezetékeket, mondta a lelkész, aki elárulta, hogy nagyjából 4 millió forint gyűlt össze eddig a templom felújítására, ami nagyon szép összeg, de sajnos kevés a teljes költségekre. De még cégektől is várnak adományokat. 

Mint arról korábban beszámoltunk: december 5-én este egy villanyvezeték zárlata miatt tűz ütött ki a kocsi református templom födémjében. A tetőszerkezet alatti hőszigetelés mintegy húsz négyzetméteren égett, amit a helyszínre érkező komáromi és tatabányai hivatásos, nagyigmándi önkormányzati és kocsi önkéntes tűzoltók vízsugarakkal, kézi szerszámok segítségével eloltották a lángokat. Az egységek az utómunkálatok során megbontották a tető szigetelését és megszüntették az izzásokat. Akkor az egyik kocsi önkéntes tűzoltó keserédesen megjegyezte, hogy a templom egere rágta meg a vezetéket.

Azóta kiderült, hogy nem tévedett nagyot: a tűzvizsgáló szerint valóban egy nagyobb testű rágcsáló volt a ludas a tűzben. A katasztrófavédők is megvizsgálták az épületet, a szekértő szerint a jobb oldali karzat és az alatta levő padok lezárásával használható az épület. Így az istentiszteleteket meg tudják tartani. 

Az egyházközösség továbbra is arra kér mindenkit, hogy akinek módja és lehetősége van rá támogassa a templom rendbehozatalát. Kocsi Református Egyházközösség számlaszámára kérik az adományokat. A számlaszám: 63200195-11047791  A közleménybe kérik beírni: helyreállítás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában