Tűzkár

2022.12.07. 21:50

Lángokban állt a kocsi templom, de lesz istentisztelet - fotók

A tűz miatt sem maradnak el az istentiszteletek a kocsi református templomban. Vasárnap várják a gyülekezet tagjait a közös imádságra.

G.D.V.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Leszakadt álmennyezet, szétázott karzat, vizes padok fogadják majd a vasárnapi istentiszteletre érkezőket a kocsi református templomban. Mint arról korábban beszámoltunk: az épületben hétfő este tűz ütött ki. Mint kiderült, a födémben lévő szigetelés kapott lángra mintegy húsz négyzetméteren, feltehetően egy elektromos zárlat miatt.

 A kéményből felszálló füstöt a lelkész, Nagy Péter és felesége vette észre, akik a templom melletti lelkészlakban élnek. A helyszínre érkező komáromi és tatabányai hivatásos, nagyigmándi önkormányzati és kocsi önkéntes tűzoltók vízsugarakkal, kézi szerszámok segítségével eloltották a lángokat. 

A lelkész megmutatta, hogy a torony felöli karzat fölötti gerendák vannak elszenesedve. A földet pedig a vizes, szétázott gipszkarton darabok borítják. Ez így is marad mindaddig, míg a tűzvizsgáló, illetve a biztosító szakembere nem méri fel a kárt.

- Úgy tudom, hogy ezeket a hatalmas fagerendákat még a Dunán hajóval úsztatták le és lovaskocsival szállították ide. Ahhoz, hogy kicseréljék őket biztos, hogy a tetőt bontani kell. Ráadásul már erősen korhadtak, több helyen is meg lettek alulról erősítve vaspántokkal. Ezért is tudott a tűz átterjedni a karzat másik oldalára - mutatta a lelkész a megbontott álmennyezetet. Így akár az is elképzelhető, hogy a templom teljes födémét cserélni kell. 

De nemcsak a födém okozza a gondot. Hiszen a karzat másik oldala teljesen épp. Az orgona felöli részt nem érte el a tűz. 

- A villanyvezetékek is megégtek. Amennyire látni a rézvezeték megvan, de a műanyag leolvadt róla. A biztosítékot is lecsapta, így egyelőre nincs áram az egész templomban. Az istentiszteleteket vasárnap délelőtt tartjuk, így akkor nincs szükség világításra. Az épületben csak elektromos fűtés van, az is csak az leső padokban. De így most ez sem fog működni. Ennek ellenére úgy döntöttünk, hogy megtartjuk az istentiszteleteket. A főkapu helyett a templom bal oldalán levő ajtón várjuk a hívőket. Az adventi időszakra tervezett programjaink pedig a gyülekezeti teremben lesznek - árulta el a tiszteletes. 

30 ezer forintból épült
A ma ismert kocsi reformátust templom alapkövét 1868 április 13.-án tették le, a templomszentelésre pedig 1869 advent 4. vasárnapján került sor. Mindent összeszámolva mintegy 30 ezer forintjába került az egyházközösségnek az új templom. Az orgonát 1872 március 23.-án rendelték meg Bakos Gábor ceglédi orgonaépítőtől, ami további 3129 forintba került. A hangszer végül advent első vasárnapjára készült el és a délelőtti istentiszteleten szentelték fel. A kocsi református templom Dunántúl második legnagyobb temploma a pápai után. A templom muzeális értékű kegytárgyai az 1600-1700-as évekből származnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában