Segítség

2022.12.18. 06:55

Összefogtak a hívek, közösen takarították ki a kocsi templomot (fotók)

Kitakarították a korábban kigyulladt kocsi református templomot a gyülekezet tagjai. Még a férfiak is seprűt fogtak, hogy a karácsonyi istentiszteleten minél többen részt vehessenek. A helyreállításra az egyházközösség adományokat gyűjt.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Goletz-Deák Viktória

Igazi összefogással takarították ki a kocsi református templomot a gyülekezet tagjai. A karzat tele volt az oltás során leszakadt álmennyezet törmelékeivel, a padlón és a padokon pedig a lefolyt kormos víz nyomai maradtak meg.

Mint arról korábban beszámoltunk: december 5-én este egy villanyvezeték zárlata miatt tűz ütött ki a kocsi református templom födémjében. A tetőszerkezet alatti hőszigetelés mintegy húsz négyzetméteren égett, amit a helyszínre érkező komáromi és tatabányai hivatásos, nagyigmándi önkormányzati és kocsi önkéntes tűzoltók vízsugarakkal, kézi szerszámok segítségével eloltották a lángokat. Az egységek az utómunkálatok során megbontották a tető szigetelését és megszüntették az izzásokat. Akkor az egyik kocsi önkéntes tűzoltó viccesen megjegyezte, hogy a templom egere rágta meg a vezetéket. 

Azóta kiderült, hogy nem tévedett nagyot: a tűzvizsgáló szerint valóban egy nagyobb testű rágcsáló volt a ludas a tűzben. A katasztrófavédők is megvizsgálták az épületet, a szekértő szerint a jobb oldali karzat és az alatta levő padok lezárásával használható az épület. Időközben a villanyszerelő is megcsinálta a legfontosabb javításokat.

– A zárlatot okozó, az orgonához csatlakozó vezetéket teljes hosszában kicserélte. Illetve a karzat világításnál talált egy zárlati pontot, azt egyelőre csak kikötötte. Ahhoz ugyanis bontás nélkül nem lehet hozzáférni. Az pedig már egy jóval nagyobb tétel, a falat megvésni, újravezetékezni, majd újraburkolni – magyarázta Nagy Péter, a templom lelkésze.

Maller Márta presbiter, vagyis egyházi tisztviselő elmondta, hogy a karácsonyi istentiszteleteken mindig tele van a templom. Most azért takarítanak, hogy a lehető legnagyobb részt megnyithassák a hívőknek. Ehhez pedig önkéntesek segítségét kérte a gyülekezet, akik szép számmal meg is jelentek a hétvégén. Még a férfiak is seprűt és lapátot ragadtak, hogy a nagyobb törmelékek eltakarításában segédkezzenek. Megsúgták, hogy otthon ritkán kerül takarítóeszköz a kezükbe, de most szívbéli köteleségüknek érezték, hogy ők is segítsenek. 

A templomhoz tartozó helyi református általános iskolából is többen segítettek a takarításban: jelenlegi és nyugdíjas pedagógusok, titkársági alkalmazottak, és gyerekek is rongyot, porszívót ragadtak, hogy letakarítsák a padokat és padlót. Zsolnainé Könczöl Csilla is örömmel érkezett a templom takarítására. Elmondta, hogy sok szállal kapcsolódnak az egyházhoz, így nem volt kérdés, hogy segítenek. 

– Kocsiak vagyunk, a lányom a református általános iskolába jár, ebben a templomban kereszteltek meg, itt konfirmáltam és itt is mentem férjhez. A lányom pedig most készül a konfirmálására – árulta el Csilla a karzat takarítás aközben. 

Bodis Ildikó a szomszédos óvodában pedagógus. A lelkész két fiának az óvónénije és korábban gyerekeknek tartott foglalkozást a templomban. Számára sem volt kérdés, hogy a karácsonyi készülődés mellett a templom takarításában is részt vesz.
– Nagyon szimpatikus az új lelkész és a családja. Szeretnék újra aktívabb szerepet vállalni az egyházközösségben és ez egy remek kezdés ehhez - mondta Ildikó.  

Nagy Péter lelkész a nap végén összegezte az elvégzett munkákat.
– A tervet teljesítettük, a karzatról a törmeléket összegyűjtöttük, illetve a templomon kívül levő törmelékeket is összeszedtük. Ki lett porszívózva, és le lettek törölve a padok – mutatta a tiszta templomot. A lelkész közben azt is elmondta, hogy egyelőre nem tudják, hogy a biztosítótól mekkora összeget kapnak a felújításra. Azonban az egyházközösségnek addig is több kiadása lesz. 

– A villanyszerelőt is ki kell fizetnünk. Illetve kivitelezőt és statikust keresnek, akik felmérnék a károkat és helyreállítási munkák várható költségét. Már ezek a szakvélemények sem olcsóak. Az egyházközösségnek sajnos nincsenek nagyobb tartalékai, ezért adománygyűjtést szerveztünk a helyreállítási munkák támogatására – mondta a tiszteletes. A gyülekezet ezért arra kér mindenkit, hogy akinek módja és lehetősége van rá támogassa a templom rendbehozatalát. Kocsi Református Egyházközösség számlaszámára kérik az adományokat. A számlaszám: 63200195-11047791  A közleménybe kérik beírni: helyreállítás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában