Megmérettetés

2023.04.24. 17:29

Győztek az “Aranymosók“ és az “Örök értékőrök“ a vármegyei értéktár vetélkedőn +FOTÓK

Véget ért a vármegyei értéktár vetélkedő. Az általános iskolák csapatai közül az oroszlányi Hunyadi Mátyás iskola diákjai, az “Aranymosók“ szerezték meg az első helyezést, a középiskolák versenyében pedig a Tatai Református Gimnázium “Örök Értékőrei“ győztek.

Sz.N.

A finalisták a tudás mellett értékes műszaki ajándéktárgyakkal és kastélybelépőkkel gazdagodtak

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Immáron harmadik alkalommal rendezte meg a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat “Megismerem, megszeretem, megőrzöm“ címmel a vármegyei értéktár vetélkedőt.

A vármegyei önkormányzat 2013-ban döntött a Vármegyei Értéktár létrehozásáról, a Vármegyei Értéktár Bizottság felállításáról. Az elmúlt évek munkájának és több, az Agrárminisztérium által kiírt pályázatnak köszönhetően mára már több mint kétszáz érték került be az értéktárba. A jelenlegi pályázat, a HUNG-2022 elsődleges célja a fiatalok megszólítása volt.

– Számunkra azért fontos, mert mindenki tudja a saját településén, hogy mire kell figyelni, mi az az érték, amit, ha eljön hozzá vendégségbe valaki, akkor megmutatja neki. De lehet, hogy azt már nem tudja, hogy a vármegye másik részén, milyen kincsek találhatóak. Ebben kívánunk segítséget nyújtani. Legfontosabb az, hogy helyben mindenki ismerje a vármegye értékeit, és minél többen érdeklődjenek és megismerjék más települések kincseit. Ezért is szervezzük ezeket a vetélkedőket – emelte ki beszédében Popovics György, a vármegyei önkormányzat elnöke. 

A csapatok az első fordulóban egy online tesztet töltöttek ki, és a legügyesebb három általános iskolás és három középiskolás csapat jutott a döntőbe. Az oroszlányi Hunyadi Mátyás iskola, az Annavölgyi tagiskola, a bakonyszombathelyi Benedek iskola, a tatai Református Gimnázium, az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium és a tatabányai “KERI“ iskola. A két körből álló finálénak a Tatabánya MJV József Attila Könyvtár adott otthont. Az általános iskolások először egy feladatlap megoldásával kezdtek, közben a középiskolások a helyi kincsek felkutatásával indítottak. Olyan értékekkel ismerkedtek meg, mint például a tatabányai Életfa vagy az Olvasó lányok nevet viselő kétalakos díszszobor.

– Aki most itt van, mindenki győztes, az, hogy a legjobb csapat fogja képviselni a vármegyét az országos versenyen, az egy bónusz. Ebben a versenyben az az egyik érték, ha nem a legnagyobb, hogy a fiatalok, az általános iskolások, középiskolások foglalkoznak a témával – hangsúlyozta Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, a zsűri elnöke.

Eredmény
Az általános iskolások közül az oroszlányi Hunyadi Mátyás iskola diákjai, az “Aranymosók“ szerezték meg az első helyet. Második Bakonyszombathely, harmadik pedig Annavölgy csapata lett. A középiskolák versenyében a Tatai Református Gimnázium “Örök Értékőrei“ győzedelmeskedtek. Az előkelő második helyet a TSZC “KERI“ csapata szerezte meg, “A Tollas Kígyó Lányai“ még különdíjban is részesültek. Az esztergomi dobósok a harmadikak lettek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában