Engedély

2023.04.30. 08:45

Digitalizál a Vízügy - már online is hozzájuthatunk töltéshasználati engedélyekhez

A gyorsabb és egyszerűbb vásárlási folyamat érdekében a 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó járművek esetén már online is hozzá lehet jutni a töltéshasználati engedélyhez – közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG).

Walczer Patrik

Személyautók esetében is gyorsabban juthatunk hozzá a töltéshasználati engedélyhez

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Az ÉDUVIZIG közleményében olvasható, hogy az igazgatóság vagyonkezelésében álló elsőrendű árvízvédelmi vonalak fő funkciója a töltések által védett területek elöntés elleni biztonságának garantálása, tehát a lakosság és javaik védelme. Emellett korlátozásokkal megengedett a töltéskorona jóléti hasznosítása is: kerékpárral, segédmotoros kerékpárral, motorkerékpárral, valamint állati vontatású járművel és lóháton külön engedély nélkül is lehet közlekedni, azonban személyautóval már csak töltésközlekedési engedély birtokában tehetjük meg, azt is csak meghatározott szakaszokon. 

Eddig kizárólag papíralapon bocsátották ki a dokumentumot, melyet az igazgatóság központjában lehetett igényelni, illetve szakaszmérnökségeken és a továbbértékesítő partnereiknél lehetett hozzájutni, idén január 24-től viszont már a www.edutoltes.hu oldalon is meg lehet vásárolni, mely lényegesen gyorsabb és egyszerűbb folyamat lesz az eddiginél. Az online rendszer mellett 2023-ban egységes áron még megválthatók az engedélyek minden továbbértékesítő partnerüknél is. 

A jelenleg érvényes szabályozás vízügy töltések eduvizig
A jelenleg érvényes szabályozás
Forrás: edutoltes.hu

Az online felületen jelenleg Győr-Moson-Sopron, illetve Vas és Veszprém vármegyék esetében általános engedélyt is lehet vásárolni, mely esetében a három megyében található ÉDUVIZIG kezelésű engedélyesek részére megnyitott elsőrendű árvízvédelmi szakaszokra szólnak a Duna (kivéve Dunakiliti duzzasztómű), Mosoni-Duna, Rába, Rábca, Marcal, és Répce árapasztó mentén. Továbbá külön a Dunakiliti duzzasztómű területére és az ÉDUVIZIG kezelésű Komárom–Almásfüzitő közötti engedélyesek részére megnyitott Duna menti elsőrendű árvízvédelmi szakaszokra is lehet érvényes engedélyt váltani. Ezek engedélyektől függően 4500, 3500, illetve 3200 forintba kerülnek. 
Azt is megtudtuk, hogy egyelőre nem tervezik további szakaszok bevonását az engedélyes töltéskorona közlekedésbe. A 01.02. Komárom–Almásfüzitő elsőrendű szakaszon az engedélykiadás elsősorban a védmű vízoldali előterének megóvása érdekében történt, jellemzően horgászati célú hossz­irányú közlekedés miatt. Itt 3200 forint a töltéshasználati engedély, ami 2024. január 31-ig érvényes.

Szabályok
Idéntől az engedélydokumentumok papíralapon csak külön szolgáltatási díjért kérhetők postai úton vagy személyes átvétellel. Az engedélyek minden esetben a következő év január 31-ig érvényesek. A 3,5 tonnánál nagyobb gépkocsik esetében, vagy gazdasági jellegű használati igény esetén továbbra is közvetlenül az ÉDUVIZIG-hez kell fordulni. Tilos közlekedni a védművek koronáján kívül bármely más területen, mely a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény értelmében ár- és belvízvédelmi szabálysértésnek minősül. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában