Megemlékezés

2023.04.12. 17:10

A Felvidékről kitelepítettekre emlékeztek Tatán

Tatán a Mindszenty téren, a Felvidékről 1947-48-ban elűzöttek emlékére felállított keresztnél tartottak ünnepséget szerdán délután. Az eseményen többek között beszédet mondott Michl József, Tata polgármestere, és díszvendégként a szőgyéni polgármester Méri Szabolcs is.

G. D. V.

A Felvidékről kitelepített magyarokra emlékeztek

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A megemlékezésen felelevenítették, hogy Szőgyénből 135 magyar családot telepítettek át vonattal Magyarországra, jelentős részük Tata környékére került. Később közülük sokan beköltöztek Tatára, az Újhegybe. 1997-ben, pontosan ötven évvel azután, hogy azok a bizonyos vasúti szerelvények megindultak a Felvidékről, Szőgyén község és Tata városa hivatalos testvértelepülési kapcsolatot kötött.

A megemlékezés az emlékmű koszorúzásával zárult, majd az ünnepség a városházán folytatódott, ahol Orosz Örs „Szoborsorsaink” című könyvét mutatták be. Orosz Örs jogvédő aktivista, értékmentő, a dunamocsi székhelyű Sine Metu (félelem nélkül) Egyesület elnöke, a 2022–es Sajó katasztrófa elleni küzdelem egyik vezetője, a Kétnyelvű Dél–Szlovákia egyik alapítója, Nyitra megyei képviselő. 

Tizennégy éven át volt Szlovákia legnagyobb magyar rendezvénye,a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője. A felvidéki lokálpatrióta civilben gyűjtő. Az elmúlt években egyesületével a közösségépítés mellett emlékezetpolitikai projektek megvalósításába kezdett. Nemrég ötven jelölt közül második helyezést ért el a Highlights of Hungary közönségszavazáson, amely a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményekre hívja fel a figyelmet évről évre. Tíz év kutatómunka eredményeként készült el a „Szoborsorsaink” című könyve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában