Huszárcsíny

2023.03.19. 12:37

Bemutatták Tatán a Hadikot, a főszereplőkkel is találkozhatott a közönség

Az új, történelmi film vetítése után a három főszereplő: Trill Zsolt, Szalma Tamás és Molnár Áron kulisszatitkokat mesélt a közönségnek a forgatásról.

G.D.V.

A szereplők bennfentes sztorikat osztottak meg a tatai közönséggel

Forrás: 24 Óra

Fotó: N. Á.

Bár régen koptattam az iskolapadokat, de történelemből elég jó voltam. Mégsem emlékszem, hogy tanultunk volna Hadik Andrásról, és huszárairól. Pedig, ahogy most eszembe villant, még kávéházat is neveztek el róla Budán.

A nemrég elkészült új, magyar történelmi filmet, a Hadik-ot megnézve úgy érzem igazságtalanul maradt ki a tankönyvemből. Egy olyan 18. századi történelmi eseménynek, egy hadvezéri bravúrnak, egy igazi huszárcsínynek állít emléket ahol a magyarok ezúttal is megmutatták a világnak, hogy nem véletlenül félik a nevüket határainktól messze is. 

Tatán az Est Moziban március 17-én, pénteken délután vetítették a Hadik-ot, utána pedig közönségtalálkozót tartottak a három főszereplővel: a Hadik Andrást játszó Trill Zsolttal, a Babochayt (Farkast) megformáló Szalma Tamással, illetve az ifjú, lelkes, és pimasz Gvadányi Józsefet alakító Molnár Áronnal. A filmet egyébként, többek között a Monostori Erődben forgatták, ami több jelenetben is felismerhető.

A film végén vastapssal köszöntötték a nézők a szereplőket, akik a forgatókönyvíróval, Kis-Szabó Márkkal, és a film zeneszerzőjével, az egyébként tatai Gulya Róberttel együtt a vászon elé, egy asztalhoz ülve meséltek a forgatásról, a film készüléséről és élményeikről.  

Többek között megtudhattuk, hogy a huszárok viselete teljesen autentikus volt, még a ruhák anyaga is ugyanabból készült, mint a 266 évvel ezelőtt élt huszároké. A színészeknek három rend gúnyájuk volt a különböző jelenetekhez: egy teljesen tiszta, egy mesterségesen összekoszolt, és egy, amit már a csaták is megviseltek. Még az akkori huszárok kötelező hajfonata és bajsza sem maradt le.

A színészek elárulták, hogy a forgatás 2021 szeptemberétől 2022 januárjáig tartott, így a covid is sokat változtatott a forgatókönyvön. Volt olyan jelenet, amit egy nap ötször kellett átírni annak függvényében, hogy pont ki lett beteg, ki tud jelen lenni a felvételen. Kiemelték, hogy egyetlen ló sem sérült meg a film készítése közben. A vásznon látható hátasok kaszkadőr lovak, akik ki vannak képezve a különböző helyzetekre. 

Például a lovak bukását egy „bukóló” játszotta el, aki egy nap háromszor volt hajlandó előadni a tudását, jutalmul pedig levették róla a nyerget és szabadon mehetett. Negyedszerre azonban már egy igazi sztárhoz méltón úgy döntött elég volt a munkából.

Molnár Áronnak is életre szóló emlék marad az egyik lóval forgatott jelenet. A nyeregben háttal ülve kellett beszélnie Hadikékkal, amikor a ló megugrott és elkezdett vágtázni, hogy merre, azt csak a ló látta. Molnár csak annyit látott, hogy öt kaszkadőr vágtázik utánuk, hogy próbálják megfékezni a lovát. 

Senki sem hitte, hogy lehetséges

A film 1757-ben játszódik, amikor Mária Terézia hadban áll a porosz királlyal, Nagy Frigyessel. A királynő felkéri a hírhedt magyar huszárt, Hadik Andrást, hogy egy igazi huszárcsínnyel foglalják el a porosz fővárost, Berlint, ahol a király a háború miatt csak egy helyőrséget hagyott. Ezzel fricskát mutatnának Frigyes orra alá, meggyöngítenék tekintélyét a szövetségesei előtt és ezzel kikényszerítenék a Béccsel kötött békét.
Hadik végül hadisarccal és 24 darab balos kesztyűvel tért haza a királynőhöz. És hogy miért pont balos kesztyűkkel? A filmből az is kiderül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában