Filmbemutató

2023.02.11. 09:33

Hamarosan filmvásznon a Hadik, a Monostori Erődben forgatott film (videó)

Március 9-én kezdik el vetíteni Szikora János Hadik című kalandfilmjét. A mozi különlegessége, hogy Komáromban is forgatták, így aztán a sokak számára ismert Monostori Erőd is látható lesz a filmvásznon.

Körtvélyfáy Dina

A Monostori Erődben forgatták a film több jelenetét is

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Még a film forgatása idején a készítők sajtótájékoztatót is tartottak Komáromban, amiről korábban beszámoltunk. Akkor a kulisszák mögé is bepillanthattak az újságírók. Kiderült, a Monostori Erőd Berlinként szerepel majd a filmben. Hadik egyik legismertebb tette volt ugyanis, hogy megsarcolta a várost Nagy Frigyes porosz király távollétében. A pénz mellett hat porosz zászlót vittek magukkal, valamint hadifoglyokat, illetve kesztyűket Mária Teréziának

Dr. Nagy Endre, a film vezető producere ekkor azt mondta, az erődben minden adott, hogy látványos jelenetek készülhessenek, és a helyszín a külföldi stábok előtt eddig ismertebbnek számított, mint a hazaiak számára. Hozzátette azt is, kevesen ismerik Hadik András személyét, pedig Budapesten szobra van a várban, sok hazai utcát neveztek el róla, Erdélyben pedig falvak őrzik a nevét. 

Hadik mégsem lett irodalmi hős, a közoktatásban sem találkozni a nevével. A magyar hadtörténet azonban komolyan őrzi emlékét, a huszár levelezései megtalálhatóak a hadtörténeti múzeumban. Kis-Szabó Márk forgatókönyvíró arról beszélt, olyan történelmi hőst szerettek volna filmvászonra vinni, aki pozitív, kerek életutat járt be. 

A filmnek már a hosszú előzetese is megtekinthető a legnagyobb videómegosztó oldalon, amely felvillantja Hadikék lehetetlen küldetésének izgalmas pillanatait, szemben álló főhőseit, akikre rengeteg kaland, kihívás, ármány és árulás vár a látványos történetben. 


A neves 18. századi hadvezér, Hadik András haditetteit feldolgozó film főszerepeiben Trill Zsolt, Molnár Áron, Szabó Győző, Szalma Tamás, László Zsolt és Horváth Lili látható. Mindemellett a szereplők között van a tatabányai születésű Reviczky Gábor is. 

A csata- és küzdőjeleneteket a magyar kaszkadőrszakma egyik legkiválóbb képviselője, Gulyás Kiss Zoltán koreografálta és tanította be a színészeknek az egyebek közt Babatpusztán, illetve a komáromi Monostori Erődben zajló forgatáson. A stáb tagja volt a Marvel-képregényfilmek kaszkadőr koordinátora, Steve Dent is, aki az Indiana Jones és a sors tárcsája forgatásával párhuzamosan dolgozott a Hadik akciójelenetein. 

A több száz résztvevőt mozgató ütközetek felvételekor pedig személyesen felügyelte a minél látványosabb pillanatok megörökítését. Komárom egyébként a Most vagy soha! című Petőfi-filmnek is forgatási helyszínt biztosított, amely jövőre lesz látható a mozikban. 
 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában