Folyamatos fejlődés

2023.03.08. 18:11

Több lett az ülőhely az esztergomi vonalon az emeletes vonatokkal

A MÁV-Start forgalomba állította mind a 40 KISS emeletes motorvonatot, amelyet a Stadler cég szállított a vasúttársaságnak a 2017-ben kötött keretszerződés alapján, ezzel teljessé vált a vasúttársaság emeletesmotorvonat-flottája.

W.P.

Az esztergomi vonalon közlekedő mindkét KISS egész nap jár

Forrás: MÁV

A MÁV közleménye szerint a motorvonatok egy részének végszerelése Magyarországon zajlott, a forgóvázak összeszerelését teljes egészében a Stadler szolnoki üzemében végezték magyar munkavállalók.

Az első KISS 2020 márciusában kezdte meg az utasforgalmi próbaüzemet, de a pandémia csaknem fél év kényszerpihenőre küldte az emeletes motorvonatokat. Végül 2020 augusztus végétől kezdhettek újra közlekedni, azóta folyamatosan álltak forgalomba az új szerelvények - írták.

Jelenleg napi szinten közlekednek emeletes motorvonatok a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Esztergom, a Budapest-Vác-Szob, a Budapest-Győr-Hegyeshalom és a Budapest-Hatvan-Gyöngyös/Eger vonalon. Hétvégente a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza vonalon egyes sebesvonatok járataiként is jár ilyen szerelvény.

Ami a vármegyénket érintő fejlesztést illeti, mint arról mi is hírt adtunk, 2022 márciusától az esztergomi vonalon közlekedő mindkét KISS egész nap jár, így munkanapokon több mint duplájára, 18-ra nőtt az emeletes járatok száma. Budapest-Esztergom viszonylatban a vonatok csaknem negyede KISS, az összes többi járatban pedig FLIRT-ök közlekednek.

Az új járműveknek köszönhetően a reggeli és a délutáni csúcsidőszakokban tovább nőtt az ülőhelykapacitás, ez megkönnyíti és egyre kényelmesebbé teszi a fővárosba ingázók útját. A 600 ülőhelyes, oldalanként 12 ajtóval felszerelt szerelvények egyre magasabb színvonalú eljutási lehetőséget kínálnak az agglomerációban ingázóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában