Építés és felújítás

2023.01.03. 10:00

Ennyit fejlődött Oroszlány 2022-ben - soroljuk a beruházásokat

Különböző támogatásoknak köszönhetően számos járda, út, épület épült vagy újult meg a városban 2022-ben.

Kemma.hu

Az oroszlányi bányásznapi programok nyitányaként adták át a felújított Bányászati Múzeumot

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A gazdasági nehézségek ellenére az Európai Uniós, kormányzati, önkormányzati, TOP-os pályázatoknak köszönhetően sem állt le a fejlődés Oroszlányban a tavalyi év folyamán. A beruházásokat a város holnapján sorolta fel az önkormányzat.

Januárban személyfelvonó lifttel és egy akadálymentes vizes blokkal bővült a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár. A fejlesztés 43 millió forintba került, mely az Önkormányzat által felvett Beruházási és Fejlesztési Hitelkeretből valósult meg.

Februárban 4,5 millió forint ráfordítással új olvasótermet és helytörténeti kutatószobát is kialakítottak a könyvtárban. Elkészült a Fürst Sándor utca 26-30. mögötti zúzottköves parkoló csapadékvíz elvezetése, aszfaltozása is. Ennek összköltsége 23 millió forint volt.

Márciusban 11 millió 500 ezer forintból megvalósult az Erdész utcai csapadékvíz elvezetés fejlesztése, 34 millióból megvalósult a Takács Imre utca 37-43. előtti szakasz járda és közút építése, elkészült a Népekbarátsága utca 35-57. előtti járdaszakaszok felújítása, melyek összege 17 millió 588 ezer 560 forint volt.

Az év harmadik hónapjában útfelújítás is volt az Alkotmány út Kossuth Lajos utca – Závory Zoltán utca közötti szakaszán. A beruházás 43 millió forintba került, míg 21 millióból elkészült a Várdomb utca Várdomb köz - Ó-Takács utca közötti szakaszának útfelújítása, 59 millióból pedig megvalósult a Takács Imre utca Rákóczi Ferenc út - Majki utca közötti szakaszának útfelújítása. Elkészült a Hunyadi János utca Gárdonyi Géza utca – Petőfi Sándor utca közötti szakaszának közútfejlesztése is. A munkálatok 37 millió 400 ezer forintba kerültek.

Áprilisra is jutott beruházás. Elkészült a Bánki Donát utca Rákóczi Ferenc út - Dózsa György utca közötti szakaszának útfelújítása mintegy  49 millió 500 ezer forintból.

Szeptemberben 500 millió forintos TOP-os, továbbá 140 millió forintos kormányzati támogatásból megújult az Oroszlányi Bányászati Múzeum. A majki kiállítóhelyen a múzeumi funkciók fejlesztése mellett helytörténeti jelentőségű dokumentumok, tárlati anyagok prezentálása is megvalósult, rendezvényépület és rendezvénytér, valamint az ezeket kiszolgálni képes infrastruktúra kialakítása is megtörtént.

Októberben 24 millió forint pályázati összegből, valamint magánszemélyek anyagi támogatásából megvalósult a Szent József kápolna rekonstrukciója. Megújult a tetőszerkezet, bővült a villamoshálózat, az épületbe bevezetésre került a víz, mellyel párhuzamosan kialakításra került egy fürdőszoba. A melléképület új padlózatot kapott, az udvar felöli oldalra pedig fedett terasz készült.

Felújították a II. Rákóczi Ferenc Kultúrház udvarát. Elbontották a leromlott állapotú pince építményt, helyreállították és megerősítették a szomszédos ingatlan felőli oldalon található támfalat, továbbá elkészült az udvar mintegy 250 m2 nagyságú területének térburkolat cseréjére, csapadékvíz-elvezetése. A projekt a Nemzeti Együttműködési Alap, valamint a Városi Civil Alap pályázatainak köszönhetően közel 18,5 millió forintból valósult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában