Százkétszer kondult a bús harang Komáromban

2022 júniusában a két Komárom Trianonra, a Bakonyalja a hazai motorgyártás atyjára is emlékezett. Visszatekintő sorozatunkban ezúttal az év hatodik hónapjának három jelentős eseményét idézzük fel.

Kemma.hu

Komáromban dr. Molnár Attila és Vajda Bence kongatta meg a trianoni harangot

Forrás: 24 Óra

Fotó: K. D.

Fáklyás felvonulás, emléktábla-avatás

Június 4-én, a nemzeti összetartozás napja alkalmából megyénk több településén is megemlékeztek a 102 évvel ezelőtt történtekről. Észak-Komáromból fáklyás felvonulás indult Dél-Komáromba, a Szabadság térre, ahol emléktáblát avattak, előtte pedig a trianoni harang is megszólalt az Erzsébet híd lábánál.

 

Bánki Donátra emlékeztek szülőfalujában

Minden évben, az 1859. június 6-án napvilágot látó Bánki Donát születésnapja közelében szülőfalujában, Bakonybánkon tisztelegnek a tudós, feltaláló és egyetemi tanár emléke előtt. A mostani különleges alkalom volt, hiszen halálának 100. évfordulójára is emlékeztek a feltaláló Táncsics Mihály utcai szülőházánál. Munkássága maradandó nyomott hagyott a világ gépésztársadalmában.

Birtokba vehették az új sportcsarnokot

Június derekán átadták az elkészült nagyigmándi sportcsarnokot. A több mint kétmilliárd forint értékű beruházás a tatabányai tankerület történetének eddigi legnagyobb projektje. Karsai Bálint, a Nagyigmándi Pápay József Általános Iskola igazgatója elmondta, a létesítmény nem csupán az iskolásoknak kedvez, a község igényeit is kielégíti. Az 1300 négyzetméteres sportcsarnok szabványos küzdőtérrel, lelátóval és öltözőkkel ellátott. Emellett a pályázatnak köszönhetően az iskola egy digitális és egy természettudományi szaktanteremmel és ezek kiszolgálóhelyiségeivel gazdagodott. 

A fejlesztési csomag része volt az iskolaudvar korszerűsítése és egy rekortán sport- és futópálya kialakítása, amelyet már 2021 szeptemberében birtokba vehettek a tanulók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában