Fejlesztés

2022.06.15. 14:13

2,1 milliárdos rekordberuházással kapott sportcsarnokot és új szárnyat a nagyigmándi iskola

A tatabányai tankerület történetének eddigi legnagyobb beruházásaként átadták a Nagyigmánd felújított általános iskoláját.

Kemma.hu/MTI

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Citius, altius, fortius!

– Gyorsabban, magasabbra, erősebben! – ez az olimpiai játékok jelmondata, amely a most átadott nagyigmándi sportcsarnok falán olvasható. A tatabányai tankerület összesen majdnem 2,2 milliárd forintos beruházása a helyiek régi álmát is valóra váltotta, hiszen majd 30 éve szeretnének a településen élők saját csarnokot, amelyet az iskolai diákjai mellett a sportcsapatok is használhatnak majd.

A pályázatnak köszönhetően a Nagyigmándi Pápay József Általános Iskola digitális és természettudományi szaktanteremmel is bővült, de rekortán sport- és futópályával ugyancsak gazdagodtak a fiatalok. Mindezek mellett az iskolaudvart is korszerűsítették. Az átadóünnepségen a vendégek az elkészült létesítményt belülről is felfedezhették. 

Számokban a beruházás - A 2017 óta zajló fejlesztés részeként a régi épület gépészeti, villamossági felújítása és fűtéskorszerűsítése mellett elkészült egy 2400 négyzetméteres új iskolaszárny, benne egy természettudományos és egy digitális szaktanteremmel, valamint egy 1728 négyzetméteres sportcsarnok, amely csapatsportokra is alkalmas. A Nagyigmándi Pápay József Általános Iskolában 300 gyereket oktatnak. A 2,1 milliárd forintos felújítási költségből 1,2 milliárd forint a magyar állam támogatása, 750 millió forint uniós forrásból származik, 182 millió forint a település önrésze.

Karsai Bálint, az iskola igazgatója köszöntötte a megjelent vendégeket. Elmondta, a komoly szervezést és szakértelmet igénylő munka gyümölcse beérett, elkészült a sportcsarnok. A létesítmény nem csupán az iskolásoknak kedvez, a község igényeit is kielégíti. Az 1300 négyzetméteres sportcsarnok szabványos küzdőtérrel, lelátóval és öltözőkkel ellátott.

Emellett a pályázatnak köszönhetően az iskola egy digitális és egy természettudományi szaktanteremmel és ezek kiszolgáló helyiségeivel gazdagodott. A fejlesztési csomag része volt az iskolaudvar korszerűsítése és egy rekortán sport- és futópálya kialakítása, amelyet már szeptemberben birtokba vehettek a tanulók.

– A komplex beruházással olyan, mindeddig a település életéből hiányzó fejlesztés valósulhatott meg, amely egy időben szolgálja majd a szakmai célú fejlődés lehetőségét, a 21. századi tanulói környezet megteremtését és az egészséges életmódra nevelést – fogalmazott az igazgató. – Ezen túlmenően lehetőséget biztosít a település sportéletének fellendítésére is.

Dr. Takács Ádám, a tankerület szakmai vezetője arról beszélt, települési szintén mintegy 25 éve várt pillanat szemtanúi lehetnek ma. Hangsúlyozta, egy céljuk volt: megragadni a lehetőségeket, mégpedig úgy, hogy a pedagógusok, az iskolai dolgozók, valamint az intézménybe járó diákok érdekeit szolgáló, minőségi beruházást adhassanak át az utókornak.

– Nem csak Nagyigmánd jövőjét építettük tovább, hanem azon gyerekekét is, akik ide járnak iskolába, hiszen olyan környezetet tudtunk megteremteni a fejlesztéssel, amellyel okosan gazdálkodva komoly szakmai és tanulmányi eredményeket lehet elérni – mondta dr. Takács Ádám.

Külön köszönetet mondott Karsai Bálintnak is, aki határozottságával, elszántságával az intézményi érdeket szem előtt tartó kérdésekben a fenntartót és a kivitelezőt is jobb belátásra tudta bírni.

A tornacsarnok is megújult (Forrás: Körtvélyfáy Dina / 24 Óra)

Hajduné Farkas Erika polgármester arról számolt be, ez a nap mérföldkő a település életében. A pályázati összeget az önkormányzat mintegy 182 millió forinttal egészítette ki annak érdekében, hogy megépülhessen a sportcsarnok.

– Képviselőtársaimmal a legfontosabbnak gyermekeink oktatását, nevelését tartjuk, és azt, hogy a jövő nemzedékei számára vonzó iskolai környezetet tudjunk biztosítani – hangoztatta a polgármester.

Az átadón jelen volt többek közt Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő is. Az ünnepi műsor részeként Vincze István mondta el Galambos István Pöttömfoci az első osztályban című versét, Vincze Lujza pedig a Fényév távolság című dalt adta elő. Az átadón Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő elmondta, olyan közösségi csarnokot adnak át, amely a sportban megszerezhető örömöt adja majd a nagyigmándi fiatalok generációinak.

– Ha hiszik, ha nem, minden elismerésnél és eredménynél többet ér, amikor tudjuk, hogy valami sokaknak és hosszútávon örömet fog adni – vélekedett a képviselő.

A beszédek után Sugár Tamás református lelkész megáldotta, Milus Ferenc plébános pedig megszentelte az épületet. Az esemény végén Szoboszlai Ferenc projektvezető vezette körbe az érdeklődőket a sportcsarnokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában