Segítség

2022.12.21. 11:30

Csoda Spanyolhonban: karácsonyra hazajöhet a koraszülött tatabányai kisfiú, Zolika

Több mint egy órát volt a műtőben a tatabányai kisfiú, akiért az egész város összefogott, hogy Barcelonában megműthessék. A koraszülött kisfiúnak ez egy újabb esély az önálló életre.

Goletz-Deák Viktória

Zolika szüleivel érkezett repülővel Barcelonába, hogy átessen a szükséges beavatkozáson

Forrás: Beküldött

Simon Valéria a Kemma.hu-nak elmondta, hogy Zolika összesen 1 óra 15 percet volt a műtőben. Mikor az altatásból magához tért sírt egy kicsit, de hamar megnyugodott, most pedig már alig tudják visszatartani. A kisfiú története, amelyről mi is beszámoltunk, sokakat megindított, és segítettek összegyűjteni a drága spanyol műtétre a pénzt.

Az anyuka korábban elmesélte nekünk, hogy az operációra azért van szüksége a koraszülöttként, és számos bajjal már élete első heteiben megküzdő Zolikának, mert az izmai nem követték a növekedését. Mintha folyamatosan befeszülnének az izmai, és ezt nyújtásokkal, tornával már nem lehetett kellően kilazítani. A mostani beavatkozásnak az volt a lényege, hogy a különböző helyeken letapadt, kötött izmokat bemetsszék, ezzel felszabadítva a kislegény mozgását.

– Még rajta vannak a ragasztások a műtét helyén, a kezében pedig a branül, de már mindenáron menni, mászni akar – mesélte boldogan Valéria Barcelonából, Zolika ágya mellől. Pont átpelenkázni készült a kisfiút, aki inkább játszani szeretett volna. Mint akit nem is zavar, hogy távol van az otthonától és idegen ágyban, monitorok között kell töltenie az estét.

24 helyen vágták meg Zolikát a fontos barcelonai műtéten
Forrás: Beküldött

Az édesanya elárulta, hogy összesen 24 helyen vágták meg Zolikát: a testén, az arcán és a popsiján. Utóbbit azért kellett, hogy szépen tudjon ülni. Szerda délelőtt még egy viziten egyeztetnek a doktorral, de valószínűleg utána már mehetnek is haza. A karácsonyt már otthon tölthetik. Azonban ezzel nem ér véget Zolika küzdelme. A specialista előírásai alapján rengeteg fejlesztésre kell majd járnia, hogy a beavatkozás tényleg hatásos is legyen. 

Mint arról korábban beszámoltunk: Zolika koraszülöttként, hat hónapra és három hétre, 980 grammosan született. Huszonöt napig volt lélegeztetőgépen, háromnaposan kétoldali agyvérzést kapott, ami a bal oldalon roncsolta az agysejteket is. Összesen 14 hétig volt a kórházban, közben kapott két tüdővérzést, egy gyomorvérzést, többször besárgult, az intubálástól pedig fertőzést kapott. És amikor már majdnem elérte a hazaengedéshez szükséges két kilót, kiderült, hogy leváltak a retinák a szeméről. Azt mondták, ha nem műtik meg, megvakulhat. Bár az orvosok lemondtak róla Zolika szülei azóta is fejlesztésről fejlesztésre hordják a fiúkat. Hiába kezdett el Zolika szépen fejlődni, az izmai nem követik a növekedését. Ez olyan mintha folyamatosan befeszülnének az izmai, és ezt nyújtásokkal, tornával már nem lehet kellően kilazítani. A remények szerint ebben segíthetett neki a most elvégzett műtét.

A család igazi összefogás révén jutott ki a drága műtétre: a Tatabányai Röplabda Sport Egyesület is felkarolta a kisfiú sorsát és gyűjtést szerveztek a számukra. A tatabányai csapat felhívásához csatlakoztak a kispestiek is. Illetve a Hilltop Borbirtok és Étterem tulajdonosa, Nagy András is nagyobb összeggel segítette a családot. Simon Valéria, Zolika anyukája elmondta, hogy a férfi rendszeresen támogatja Zolika kezeléseit. És most a műtét idejére is megszervezték számukra a szállást Spanyolországban. De mellette több magánadakozó is segített a szükséges 2,5 millió forint összegyűjtésében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában