Fejlesztések

2022.11.03. 06:52

Lélekharang kondulhat Bajót temetőjében

Egy utca, az iskola és a temető is része volt például a bajóti önkormányzat idei sikeres fejlesztéseinek.

F.K.

A Harmónia Kamarakórus tagjai színvonalas közreműködői a községi rendezvényeknek

Forrás: 24 Óra

Fotó: F.K.

A fejlesztések tekintetében nagyon mozgalmas év zárása előtt áll a hangulatos kis település önkormányzata is. Például befejeződött a Széchenyi utca felújítása. A munkálatok 16,7 millió forintos költségeihez 14,15 milliót sikeres pályázattal sikerült elnyerni. Megoldódott a csapadékvizek megnyugtató elvezetése, szilárd burkolatot kapott az utca útja, illetve a szolgáltatóval eredményen együttműködve, kiépült a gázvezeték. Gondot okoz, hogy a forgalomtechnikai tükröt valaki megrongálta, pótlása után néhány nappal újra vandálkodott egy egyelőre ismeretlen személy.

Záportározó, Szikra és Jázmin is
Izgalmas helyi fejezet az a remények szerinti közeli a beruházás, amely a falu, lapunkban többször megírt, villámárvizei kivédésére hivatott. A megoldást jelentő záportározó projektjének előkészítése már zajlik, a remények szerint lassan lezárul a vízjogi engedélyezési eljárás. Várhatóan tavasszal befejeződik a szükséges közbeszerzési eljárás, ezzel párhuzamosan elkezdődik az érintett földterületek szükséges kisajátítása. Sportos bajóti hír, hogy a községi önkormányzat két ütemben 85 millió forintos támogatást nyert el a fociszakosztályt működtető Szikra SE működtetési hátterének javítására . A Jázmin Népviseletes Asszonykórus ruhákra, hangosító eszközökre fordíthat anyagi segítséget.

A helyi általános iskola napközijének felújítása 19 millió forintos pályázati támogatásból valósult meg. Az épület új külső ajtókat, ablakokat kapott, korszerűbbre cserélték a gáztűzhelyt, a villanybojlert, a hűtőt és mosogatót. Felújították a villany- és vízvezeték hálózatot, a fűtésköltségek csökkentését hivatott szolgálni a padlásra lerakott harminc centi vastag hőszigetelés. Az iskola épülete és az étkező között új járdaszakaszt alakítottak ki, illetve a sikeres pályázattal új eszközöket is sikerült beszerezni 1,8 millió forint értékben.

Az önkormányzat a Magyar Falu Program keretében 19 millió forintnyi pályázati támogatást nyert el a temető ravatalozó épületének részleges korszerűsítésére. Megoldódhat a csapadékok megnyugtató elvezetése, hetvenkét urnahelyet alakítottak ki, ajtókat cseréltek, egy lélekharang is kondulhat.

Jövőre talán jöhetnek a szekerek
A XXXII. évfolyamánál járó községi Bajóti Kisbíró IV. negyedévi számában rövid összegzést ad a község több helyi rendezvényéről is. Például a falunapon örömmel köszöntötték a szlovákiai Tornácról, illetve Szőgyénből érkezett testvér-települési delegáltakat. A hagyományos szüreti felvonulás a szervezők igyekezete ellenére most nem jött össze, jövőre ismét szeretnék megtartani lovakkal, szekerekkel. A szüreti hangulat azért összejött a rendezvénytéren. Például a szabadtéri színpadon gyönyörű bajóti népviseletben táncoltak nevelőikkel az óvodások az esti bál előtt. A helyi események rendszeres, nagyon színvonalas közreműködője már több esztendeje a bajóti Harmónia Kamarakórus.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában