Energiaválság

2022.10.10. 12:34

Október 11-től több dorogi intézményben nem lesz fűtés és melegvíz

Október 10-én tartott rendkívüli testületi ülést a dorogi önkormányzat, melynek fő témája az energiaválság miatt kialakult helyzet kezelése volt.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Dorog Város Önkormányzata

A város honlapján adott hírt arról, hogy pénzügyi válságkezelési programot fogadott el a dorogi önkormányzat október 10-én. Ennek értelmében az óvodák, a bölcsőde, a Dr. Mosonyi-gondozási központot - és az állami fenntartású intézményeket - kivéve nem lesz távhőellátás a közintézményekben. 

A hétfői napon tartott rendkívüli testületi ülés fő témája a kialakult intézményi energiaellátási krízis helyzet kezelése volt. Mint írták, a Közlönyben megjelent táblázat értelmében a távhőszolgáltatás ára október 1-től mintegy tizenhatszorosára emelkedett Dorog tekintetében. A testület a 159. számú Magyar Közlönyben megismerte a dorogi távhő szolgáltatási ellátásra vonatkozó pénzügyi számítás alapjait. Ezt követően kérték a Promtávhő Kft.-ét, hogy az általuk készített számítások eredményéről adjanak tájékoztatást. A távhő költségének megnövekedésére nincs fedezete az önkormányzatnak, ezért kényszerintézkedéseket kellett bevezetni.

Az alábbi intézmények fűtése és melegvíz ellátása felfüggesztésre kerül október 11-től:

  •  Buzánszky Jenő Stadion
  • Dorogi Birkózócsarnok
  • Dorogi József Attila Művelődési Ház
  • Dorogi Sportcsarnok
  • Gáthy Zoltán Városi Könyvtár
  • Intézmények Háza
  • Nipl Stefánia Városi Uszoda
  • polgármesteri hivatal
  • Reimann Bányászattörténeti Miniverzum

Az önkormányzat vizsgálta a probléma kezelésének lehetőségeit is. Elsősorban a távhőfelhasználás módosítását, amely a szolgáltatási szerződések módosítására irányul. Szintén fontos az egyéb kiadások felülvizsgálata. Ennek értelmében közterület fenntartás költségeinek csökkentése 110 millió forintot jelentene. A közoktatás, kultúra, sport, polgári önszerveződések támogatásának csökkentése, amely 40 milliós megtakarítást hozhat. Beruházások, önkormányzati pályázati önrészeinek csökkentésével is 110 millió forintot spórolna a város.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában