Iskolaátadás

2022.09.13. 20:00

Megáldották a tatabányai Szent Margit Gimnáziumot (fotók)

A tudás házaként újjászületett az egykori születések háza.

Veizer-Sugár Gabriella

Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke áldotta meg a gimnázimot

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Erkélyről szóló fanfár hirdette: elkészült az iskola. A Modern Városok Program keretében a Székesfehérvári Egyházmegye fenntartásában Szent Margit Katolikus Gimnázium működik az egykori Bányakórház helyén. Turzáné Papp Erika, az intézmény igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd kiemelte: az elmúlt években nemcsak fizikailag folyt az építkezés. Kollégákat és olyan szülőket kerestek, akik hittek abban, hogy hamarosan a megújult épületbe költözhetnek.

Balról: Gedő Attila, Bencsik János, Soltész Miklós, Spányi Antal és Turzáné Papp Erika
Balról: Gedő Attila, Bencsik János, Soltész Miklós, Spányi Antal és Turzáné Papp Erika
Fotós: Dallos István / Forrás: 24 Óra

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkáraköszönetét fejezte ki azoknak, akik hittek a megvalósításban és tettek is érte. Bencsik János országgyűlési képviselő kiemelte: újjászületett az egykori születések háza. Egykoron több tízezren láttak napvilágot ezen intézmény falai között, majd szemünk láttára kezdett összeomlani. Óriási eredmény, hogy a mindannyiunk számára fontos épület a tudás születésének házaként működhet tovább. Az épületet Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke áldotta meg, majd a vendégek megtekinthették a csodás épületet.

Az egyházmegye a Modern városok programban 3,6 milliárd forintot kapott a beruházásra. Az összegből első ütemként a kulcsrakész középiskolai főépület, valamint a szerkezetkész tornacsarnok készülhetett el.

A tornaterem befejezésére, valamint a külső környezet rendezésére, parkoló és kerítés építésre, az udvar kialakítására további 2,2 milliárd forint további forrásigényt nyújtott be a kormányhoz. A leromlott állagú, 120 éves ingatlant 2016 őszén kapta meg a Magyar Katolikus Egyház. A területen a nem hasznosítható épületeket elbontották, de eredeti állapotába állították vissza a kórház helyi védettséget élvező homlokzatát.

A régi kórház területén tucatnyi rossz állapotban lévő építményt kellett elbontani, több mint tízezer köbméter építési törmeléket hordtak el. Az épületbe 2 ezer köbméter betont, 180 tonna vasat építettek be. Szinte mindent egyedileg kellett legyártatni a régi épületrészhez, így készül el száznegyven ajtó és kétszáz ablak.

Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke a kápolnában
Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke a kápolnában
Fotós: Dallos István / Forrás: 24 Óra

A főépületben 12 osztályos gimnáziumot alakítottak ki kápolnával, szaktantermekkel, csoporttermekkel, könyvtárral, laborokkal, informatikai helyiségekkel az ingatlan alagsorának, két szintjének és tetőterének hasznosításával. Az intézmény a Tatabányán már működő óvoda és általános iskola nevelési kínálatát egészíti ki. A gimnázium épületében felmenő rendszerben, nyolc év alatt 12 osztályban 400 fiatalra számítanak, az első tanév hat osztállyal indul el az új intézményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában