Ünnepélyes avatás

2022.09.14. 19:40

A péliföldszentkereszti Örömút azt is hirdeti, hogy Krisztus halála nem volt hiábavaló

Tízéves tervezés után készült el a Via Lucis, melyet szeptember 14-én adtak át a nagyközönségnek.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Wlczer Patrik

Az ünnepségen Gadácsi Péter, a Gerecse Natúrpark Látogatóközpont intézményvezetője köszöntötte a jelenlévőket. Az átadón Farkas Gábor rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány mellett részt vettek a környékbeli települések polgármesterei, egyházi és világi elöljárók is. Andrásfalvy János szalézi tartományfőnök többek között arról beszélt, hogy az Örömút a feltámadásnak és az örök boldogságra nyitott lelki ablaknak az útja.

Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke rámutatott: a keresztutat járók lélekben elkísérik Jézus Krisztust a golgotára, miközben saját életük szenvedéseit, tragédiáit végiggondolva rádöbbennek, hogy mindez csekélység az ő szenvedéséhez képest.

Ismertette, hogy Ábrahám Béla atya, korábbi szalézi tartományfőnök kezdeményezésére, Andrásfalvy Jánosnak és De Rossi Raja atyának, a rendház igazgatójának támogatásával, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. és a tardosi kőbánya összefogása révén, valamint az Abronits és Völner családok támogatásának köszönhetően mintegy 10 éves tervezés után készült el az Örömút.

Az alkotásokat Párkányi Raab Péter Kossuth-díjas szobrászművész készítette, aki úgy fogalmazott: a stációkon látható pillanatokat gesztusokkal és olyan emberi kapcsolatokkal kívánta elmesélni, melyekkel nap mint nap találkozunk életünk során.

A beszédek után Andrásfalvy János megáldotta az örömutat, majd Párkányi Raab Péter, dr. Latorcai Jánossal és Ábrahám Bélával közösen átvágták a szalagot. A jelenlévők ezután részt vettek a Lourdes-i barlangnál celebrált szentmisén, majd állófogadásra invitálták őket. W. P.

Örömút - Andrásfalvy János elmondta, hogy a Via Lucis szoborsorozat különleges művészi ábrázolással sok évtizedes álmot öntött kőbe. Említette, hogy az alkotás ötlete elődjétől, Ábrahám Bélától származik, aki az 1990-esévekben számos ifjúsági-lelki gyakorlatot vezetett Péliföldszentkereszten. Akkoriban imaformaként kezdték el végigjárni az öröm útját, melynek keretében a kálváriára vezető úton felolvasták a feltámadásról, a találkozásról szóló evangéliumi eseményeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában