Programok

2022.09.06. 10:40

A lokálpörkölt verhetetlen volt az oroszlányi bányásznap főzőversenyén

Egymást érték a bányásznapi programok a hétvégén Oroszlányban. Hétfői beszámolónk a protokoll eseményekről szólt. Jelen cikkünkből kiderül, mi az a shitake, hogyan szabadult el a párduc, az oroszlán és a gorilla a színpadon és kinek cseng ismerősen a "nézése, meg a járása"...

Wágner Zsanett

Forrás: oroszlany.hu

A hétvégén kilencedik alkalommal várta aktuális gazdáját a bányásznapi csille egy verseny erejéig. A több mázsás fémek megmozdítására a szokottnál jóval kevesebb csapat jelentkezett. Végeredményében a hölgyeknél első a Castoroszlány(ok), második a Raion Dojo csapata lett. A férfiak mezőnyében – a vándorkupát elnyerve – a Castorman győzött, második helyen Vágsellye, míg a harmadik helyen Konskie csapata végzett.

Később a “Bányászhősök falánál” koszorúztak, majd színpadi programokkal következtek. Az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar mellett a Várpalotai Bányász Fúvószenekar is fellépett a világot jelentő deszkákra. A Cirill Táncstúdió is szórakoztatta a közönséget, majd a két testvérváros – Konskie és Vágsellye –, illetve a francia partnertelepülés, Yerres delegációját köszöntötte Lazók Zoltán polgármester.

A későbbiekben a könnyűzene kapott főszerepet, hiszen három koncert követte egymást. Elsőként a Shirley rock együttes csapott a húrok közé, majd lágyabb dallamok érkeztek. A három kiváló színésznő – Détár Enikő, Fésüs Nelli, Ladinek Judit – nevével fémjelzett Dívák világhírű slágereket, és közkedvelt magyar dalokat énekeltek óriási sikerrel. Végezetül elszabadult a makákó, a párduc, az oroszlán és a gorilla is a színpadon: Laár András és zenekara, a Kft hozta lázba a tömeget.

A Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar reggeli ébresztője után szentmisét tartottak a múzeumi színpadon. Spányi Antal celebrálását gospel hangverseny követte, majd a bányász ételek főzőversenye.

Később az MVM Vértesi Erőmű Zrt. - Bányász Next Színpad szervezésében családi nap vette kezdetét. A rendezvénytéren egymást követték a kulturális szereplők. Mi muzsikus lelkek címmel népszerű magyar dalokat és slágereket adott elő a KaDarka Társulat, melyet a Silhouette Balett, az Aforce1 TSE bemutatója, valamint a Street Generation extrém sport attrakciója követett.

Kalap Jakab zenés gyermekműsorára és a Showder Klubos Trabarna előadására már zsúfolásig megtelt a helyszín. Ezután a Bányásznapi kerékpártúra eredményhirdetése következett, melyre rekordszámú, 338 nevezés érkezett. A túrát teljesítő legidősebb résztvevő, Szép Lídia, valamint a legfiatalabb bicajos, Lincmayer András emléklapot és ajándéktasakot vehetett át, majd egy női és egy férfi kerékpárt sorsoltak ki az indulók között. A szerencsés nyerteseknek – Ságiné Kincses Ágnesnek és Hermann Emőkének – Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Lazók Zoltán, illetve a szervező, az Oroszlányi Tekergők Kerékpáros Szakosztály nevében Torma Lajos adta át a kétkerekűt. Elsőként Kis Grófo tesztelte a közönség nézését meg a járását, majd Vastag Csaba szórakoztatta a szépszámú közönséget.

Akik áldoztak a gasztronómia oltárán
A zsűri kóstolás közben és a különleges ízvilág miatt külön megdicsért egy csapatot. Akkor már sokak által sejthető volt, de a Lokálpatrióták álmukban sem gondolták volna, hogy vörösboros pörköltjük shitake-val (japán fűszergomba) a dobogó legfelső fokára juttatja majd őket. Második lett a roma önkormányzat, míg harmadikként a Mackó család végzett.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában