Aszály

2022.08.05. 19:04

Továbbra is aggasztó a Duna alacsony vízállása

A vízi és a vízparti élővilágra is károsan hat az alacsony vízszint és az aszályos időszak, ugyanis az érintett fajoknak a közvetlen élő közege veszik el, melegszik fel rendellenes mértékben – tudtuk meg az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól (ÉDUVIZIG), az elmúlt hetekben tapasztalt csapadékhiány és kánikula hatása kapcsán.

Walczer Patrik

A Szent Erzsébet híd lábánál egy sebesebb pataknak látszik a Duna

Forrás: 24 Óra

Fotós: W. P.

A Szent Erzsébet híd lábánál egy sebesebb pataknak látszik a Duna

Forrás: 24 Óra

Fotós: W. P.

Az idei nyáron sorra dőlnek meg a negatív rekordok az egyes magyarországi patakokon, folyókon és tavakon. Korábban megírtuk, hogy általánosságban véve megyénkben is kevesebb víz csordogál a medrekben, ugyanakkor az országos viszonylathoz képest nálunk kedvezőbb a helyzet. Bár látványra sem szép, az élővilág is megszenvedi, ha az egykori vízzel teli tómeder alján csak egy meleg pocsolya található. 

Az ÉDUVIZIG-től megtudtuk, hogy a kánikula következtében a vizek esetében tapasztalt felmelegedés egyéb járulékos folyamatokat is elindíthat tápanyag jelenléte mellett. Ilyen például a szerves anyagok bomlása, az algák túlszaporodása, amelyek szintén kedvezőtlenül hatnak a vízi élővilágra, állatokra és növényekre egyaránt. 

Több helyen lelátni a meder aljáig - Az Országos Vízjelző Szolgálat (OVSZ) honlapján olvasható, hogy a Duna jelenleg igen alacsony vízállású. A grafikonokról az is leolvasható, hogy július 10-én, délben 197 centimétert mértek Esztergomnál – ez volt az elmúlt hónap maximum értéke a városnál – majd megkezdődött a folyamatos apadás. Négy nappal később már 100 centiméter alatti értékeket rögzítettek, 18-án 50 centiméter alá csökkent a vízszint. A Kis-Duna egy szakaszon ismét csak egy sebes patakra hasonlít, de több helyen lelátni a meder aljáig. Az elmúlt napokban pár centiméteres pozitív változást figyeltek meg: hétfőn 100 centimétert is mértek Esztergomnál, de az előrejelzés szerint napokon belül újra az 50 centiméteres szint közelében leszünk. 

Az igazgatóság közölte, hogy nem tapasztaltak állat- és növénypusztulást a szokatlanul meleg, csapadékszegény időjárás miatt. Ennek az lehet az oka, hogy a víz visszahúzódásával a vízi élőlények is a mélyebb vizek irányába húzódnak vissza. Az erdei állatok elhullásáról pedig nincs információjuk. 
Egy friss cikk szerint az elmúlt időszakban drasztikusan megemelkedett a Duna vízhőmérséklete, ami szintén nem kedvez az élővilágnak. Megtudtuk, hogy a folyó vizének vízfelszín közelében mért hőmérséklete a folyó Gönyű és Esztergom közötti szakaszán az elmúlt 22 év adatai alapján a 0–26 Celsius-fok közötti tartományban alakul az évszaknak megfelelően. 

Az ÉDUVIZIG a nagy folyók esetében a víztér több pontján is regisztrálószondák segítségével méri a felszíni vizek hőmérsékletét. Pénteken reggel például a mederfenék közelében Gönyűnél 24,9, Komáromnál 25, Esztergomnál a vízfelszín közelében pedig 24,2 Celsius-fokot mértek. Tájékoztatásuk szerint az adatokból jól látható, hogy nem mondható extrém magasnak a jelenlegi értékek. 
Hozzátették, hogy az igazgatóság gát- és csatornaőrei a jelenlegi helyzetben is folyamatosan figyelik a folyók, vízfolyások és tavak vízjárási és vízminőségi állapotát, hogy bármilyen kedvezőtlen változás esetén meg tudják tenni a szükséges műszaki és/vagy adminisztratív beavatkozásokat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában