Aszály

2022.08.01. 20:40

Szinte alig változik a Duna vízszintje, a mélyebb részekre menekülnek az állatok

A vízi és a vízparti élővilágra is károsan hat az alacsony vízszint és az aszályos időszak, ugyanis az érintett fajoknak a közvetlen élő közege veszik el, melegszik fel rendellenes mértékben – tudtuk meg az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól (ÉDUVIZIG), az elmúlt hetekben tapasztalt csapadékhiány és kánikula hatása kapcsán.

Walczer Patrik

Az esztergomi Kis-Duna egyes szakaszai patakká szűkültek össze.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Az idei nyáron sorra dőlnek meg a negatív rekordok az egyes magyarországi patakokon, folyókon és tavakon. Korábban megírtuk, hogy általánosságban véve megyénkben is kevesebb víz csordogál a medrekben, ugyanakkor az országos viszonylathoz képest nálunk kedvezőbb a helyzet. Bár látványra sem szép, az élővilág is megszenvedi, ha az egykori vízzel teli tómeder alján csak egy meleg pocsolya található.

Az ÉDUVIZIG-től megtudtuk, hogy a kánikula következtében a vizek esetében tapasztalt felmelegedés egyéb járulékos folyamatokat is elindíthat tápanyag jelenléte mellett. Ilyen például a szerves anyagok bomlása, az algák túlszaporodása, amelyek szintén kedvezőtlenül hatnak a vízi élővilágra, állatokra és növényekre egyaránt.

Az élővilág, köztük a hódok is nehezen viselik az aszályos, csapadékhiányos időszakot
Az élővilág, köztük a hódok is nehezen viselik az aszályos, csapadékhiányos időszakot
Forrás: Walczer Patrik / 24 Óra

Az igazgatóság közölte, hogy nem tapasztaltak állat- és növénypusztulást a szokatlanul meleg, csapadékszegény időjárás miatt. Ennek az lehet az oka, hogy a víz visszahúzódásával a vízi élőlények is a mélyebb vizek irányába húzódnak vissza. Az erdei állatok elhullásáról pedig nincs információik.

Egy friss cikk szerint az elmúlt időszakban drasztikusan megemelkedett a Duna vízhőmérséklete, ami szintén nem kedvez az élővilágnak. Megtudtuk, hogy a folyó vizének vízfelszín közelében mért hőmérséklete a folyó Gönyű és Esztergom közötti szakaszán az elmúlt 22 év adatai alapján a 0-26 Celsius-fok közötti tartományban alakul az évszaknak megfelelően.

Szinte alig változik a Duna vízszintje - Az Országos Vízjelző Szolgálat (OVSZ) honlapján olvasható, hogy a Duna jelenleg igen alacsony vízállású. A grafikonokról az is leolvasható, hogy július 10-én, délben 197 centimétert mértek Esztergomnál – ez volt az elmúlt hónap maximum értéke a városnál – majd megkezdődött a folyamatos apadás. Négy nappal később már 100 centiméter alatti értékeket rögzítettek, 18-án 50 centiméter alá csökkent a vízszint. A Kis-Duna egy szakaszon ismét csak egy sebes patakra hasonlít, de több helyen lelátni a meder aljáig. Az elmúlt napokban pár centiméteres pozitív változást figyeltek meg: hétfőn 100 centimétert is mértek Esztergomnál, de az előrejelzés szerint napokon belül újra az 50 centiméteres szint közelében leszünk.

Az ÉDUVIZIG a nagy folyók esetében a víztér több pontján is regisztrálószondák segítségével méri a felszíni vizek hőmérsékletét. Pénteken reggel például a mederfenék közelében Gönyűnél 24,9, Komáromnál 25, Esztergomnál a vízfelszín közelében pedig 24,2 Celsius-fokot mértek. Tájékoztatásuk szerint az adatokból jól látható, hogy nem mondható extrém magasnak a jelenlegi értékek.

Hozzátették, hogy az igazgatóság gát- és csatornaőrei a jelenlegi helyzetben is folyamatosan figyelik a folyók, vízfolyások és tavak vízjárási és vízminőségi állapotát, hogy bármilyen kedvezőtlen változás esetén meg tudják tenni a szükséges műszaki és/vagy adminisztratív beavatkozásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában