Ásatás

2022.08.02. 17:30

Fantasztikus leletre bukkantak a leendő M100-as nyomvonalán Mánynál (videó)

Nem mindennapi leletanyagra bukkantak a Szent István Király Múzeum régészei Mány határában, a leendő M100 autóút nyomvonalán végzett nyár eleji feltárások során.

Forrás: Fehérvár

Már az ásatás első pár hete izgalmas feltárásokat ígért: temetőrészlet került elő a szomszédos megyei település határában. A fent említett M100-as gyorsforgalmi út szűkebb hazánk hosszabb szakaszán is áthalad majd, miután elkészült Esztergomot és az M1-est köti majd össze.

A területen Libor Csilla régész-antropológus vezetésével folyamatosan dolgoznak a szakemberek. A kis sírszámú, bronzkori sírrészletében eddig nyolc temetkezést sikerült feltárni, melyekből hasznos információkra lehet következtetni az eltemetett személyi státuszát illetően. Az egyik legkülönlegesebb sír 38 tárgyi emléket rejtett, amikből egyértelműsíthető, hogy a régészek egy előkelő fiatal lány sírjára bukkantak.

A lelőhelyen sok más érdekesség is várta a kollégákat: a temető mellett az egykori bronzkori település jelenségeit is sikerült megtalálni, valamint vaskori kelta és Árpád-kori település nyomai is felfedezhetők.

Nem ez az első érdekes lelet, amit a leendő gyorsforgalmi út nyomvonalának régészeti feltárásain találnak. Márciusban rituálisan eltemetett szarvasmarhát is találtak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában