Gyorsabb út

2021.12.31. 12:23

Gigaberuházás az M1-es és Esztergom között: völgyhidak is lesznek a leendő M100-ason

A STRABAG és a Dömper Kft. által vezetett konzorcium munkájával kötik be Esztergomot az országos gyorsforgalmi úthálózatba.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Újabb részletek derültek ki az Eszergomot az M1-essel összekötő M100-as gyorsforgalmi úttal kapcsolatban, írja a magyarepitok.hu. Az első szakaszon többek között 4 különszintű csomópont, 26 híd és Örspusztán egy pár tengelysúlymérő állomással kombinált egyszerű pihenőhely épül majd. 

Az uniós közbeszerzési közlöny adatai szerint a 26 híd a következő műszaki tartalommal épül meg:

  • 17 előregyártott hídgerendás (legnagyobb támaszköze 44,80 méter),
  • 6 keretszerkezetű híd (legnagyobb támaszköze 4,80 méter),
  • 2 öszvérszerkezetű híd (legnagyobb támaszköze 45,64 méter), valamint
  • egy donga híd (14,63 méteres szabadnyílású) épül meg.

A második szakaszon 2 különszintű csomópont, 26 híd, 3 alagútpár, 317,25 méter zajárnyékoló fal és 361 méter zajárnyékoló domb épül, valamint Kesztölcön mérnökségi telep is elkészül majd. A második szakasz hídjai közül 19 előregyártott hídgerendás lesz, amelynek legnagyobb támaszköze 44,80 méter. Az előbbiekből 4 völgyhídként épül meg 1759 méter összhosszúsággal. 

Az M100-as meggyorsítaná az utat Esztergom és az M1-es között

Forrás: magyareitok.hu

Épül még három keretszerkezetű híd, két monolit vasbeton szerkezetű híd egy ívhíd is. Ezen kívül egy 4,70 méteres támaszközű hidat pedig felújítanak. A tervek szerint az alagútpárok 440 méter, 330 méter és 230 méter hosszúságúak lesznek.

A beruházás nyertes kivitelezőit még novemberben hirdették ki. A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósuló összesen 32,3 kilométeres 2x2 sávos út első szakaszát az M1-estől az únyi csomópontig a STRABAG Építő Kft. kivitelezi 44 hónap tervezett építési idővel, a másodikat innen indulva Esztergomig a Dömper Kft., a Subterra-Raab Kft. és a Pannon-Doprastav Kft. konzorciuma kivitelezi hét év tervezett építési idővel. 

A négysávos gyorsforgalmi út nyugatról kerüli el a Zsámbéki-medence településeit, tehermentesítve a 102-es utat és a környező településeket az átmenő forgalom alól. Így épül meg az M100-as: újabb részletek az Esztergomba vezető 2x2 sávos útról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában