Lakodalom van a...

2022.08.23. 20:00

Egyre többen hozzák előre a lagzit Komárom-Esztergomban, alig van már hely 2022-re

Az elmúlt hetekben nagyon megnőtt a házasulandók száma, minden impozáns megyei helyszín foglalt az idei évre. Sok szolgáltató, például Heidekker Orsolya szertartásvezető naptára is betelt, ellenben jövőre alig foglalt nála időpont. Az okokról a tatabányai szakembert kérdeztük.

Wágner Zsanett

A hitvesi csókkal nem várnak: sokan inkább egy évvel korábban tartják az esküvőt a megnövekedett árak miatt

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A világjárvány okozta szigorítások átírták az esküvőszervezést. A koronavírus első hullámakor sokan elhalasztották a nagy napot, de egy évvel később, ha létszámkorlátozás mellett is, de megtartották a lakodalmat. Voltak olyan hónapok is, amikor arról tudott beszámolni lapunk, hogy egymásnak adják a kilincset a házasodni kívánt párok. Viszont a mai napig vannak, akik több évet vártak arra, hogy kimondják egymásnak a boldogító igent.

– Eddig egy hétvégém sem volt szabad – mondja Heidekker Orsolya szertartásvezető, aki megyénk több helyszínén „tartott” már esküvőt a májustól októberig tartó szezonban. Szerinte a párok legtöbbször a tatai Pálma Rendezvényházat, a Gottwaldot vagy a Billegpusztai Kastélyt választják a ceremónia helyszínéül. 

Elmondta, az esküvői kedv növekedésének egyik lehetséges háttere a kedvező családtámogatási rendszer. A másik befolyásoló tényező az aktuálpolitika, például a rezsiszámlákat befolyásoló határozatok és az egyre növekvő élelmiszerárak. Mindennek eredménye, hogy a megszokottnál jóval több, csaknem 140 pár mondja ki előtte a boldogító igent.

– A  többség nagyon óvatos. Eddig a 60 fős lakodalomnál csaknem 3 millió forintos tétellel kellett számolni, de nem tudni, mi lesz jövőre. Ezért egy új fogalom született az esküvői szektorban, az előrefoglalásé. Ami azt jelenti, hogy sokan a tervezettnél egy évvel korábban, 2023 helyett 2022-ben tervezik kimondani a boldogító igent. Ezért az idén már a legtöbb megyei helyszín foglalt – mesélte a Kemma.hu-nak a szertartásvezető, aki hozzátette: eddig nem volt jellemző, hogy az őszi hónapok végén is tele a naptár.

Az esküvő árát sok minden befolyásolhatja. Függ a résztvevők számától, az esküvő helyszínétől és az időponttól. Az sem mindegy, hogy felkérünk-e esküvőszervezőt, vőfélyt, zenekart, fotóst, adunk-e a szállást a vendégeknek, vagy megkérjük, hogy ezt a részét ők állják. És persze vannak további költségek, amelyek megdobhatják az esküvő árát: nem mindegy, hogy lovaskocsival, egy gyönyörű oldtimer autóval vagy a család Toyotájával hozzuk-visszük az ifjú párt. Számít a több fogásos vacsora, de az is, hogy milyen ételt, italt szolgálunk fel, és mennyiért béreljük a zenekart.

Az ideális helyszín sokszor költséges - Az esküvői helyszín az egyik legkomolyabb árképző tényező, éppen ezért tanácsos jó előre lefoglalni. Választható egy vízparti, füvesített, parkosított helyszín távol a város zajától, ám akkor alaposan a zseb mélyére kell nyúlni. Egy városi étterem akár pár százezer forintból kijöhet, viszont egy exkluzív helyszínért milliós nagyságrendben kell fizetnünk. Az sem mindegy, hogy milyen évszakban tartja az ifjú pár az esküvőt:májustól októberig tartó főszezonban költségesebb a mulatság, télen viszont kedvezőbbek az árak. Egy kis település tornatermét már 30-50 ezer forintért ki lehet bérelni, viszont egy nagyobb városban ez az összeg akár 140-250 ezer forintra rúghat. Akár folyóparti,tóparti rendezvényközpontok is bérelhetőek, 300-700 ezerért egy napra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában