Hagyományőrzés

2022.07.03. 18:02

Fegyverek ropogtak Komáromban: a vár visszafoglalását idézték fel az erődben

Ágyúlövések dördültek, fegyverek ropogtak, huszárok szálltak szembe az ellenséggel a Monostori erődben rendezett hadijátékokon.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Évek óta megrendezik az 1848/49-es forradalom és szabadságharcot megidéző hadijátékokat Komáromban. Az esemény apropója, hogy 1849. július 2-án zajlott a második komáromi csata, ahol Görgey Artúr és Klapka György védték a komáromi várat és visszaverték az osztrák csapatokat.

Turbók Attila a Monostori erőd kulturális menedzsere lapunknak arról beszélt, több mint száz hagyományőr érkezett az idei esztendőben az erőd falai közé szerte az országból, Kecskemétről, Budapestről, Veszprémből, Vas megyéből. Hozzátette, a látogatószámmal nem volt maradéktalanul elégedett, de ez betudható annak, hogy rendkívül meleg volt a hétvége. A látogatók sok esetben a megyehatáron túlról, Székesfehérvárról, Pécsről jöttek, akik nagyon elégedettek voltak a programmal.

Görgey Artúr súlyosan megsérült - A szombati hadijáték sem végződött magyar sikerrel, hiába álltak helyt a huszárok hősiesen. A második komáromi csatában egyébként Görgey Artúr súlyosan megsérült, egy huszárroham élén szenvedett fejsérülést. Ekkor bízták meg a hadsereg vezetésével Klapka Györgyöt. A második komáromi csata kezdetben sikeresnek indult, de a huszárok egy idő után hátrálni kényszerültek. A körülzárt Komárom egy ideig még ellenállt a túlerőnek, de végül 1849. szeptember 27-én Klapka György aláírta a vár átadását és a védők szabad elvonulását biztosító megállapodást.

A leglátványosabb esemény a hadijáték volt, amelyet szombaton és vasárnap is láthattak az érdeklődők. A hagyományőröket nem csak a csata során lehetett látni. Délelőttönként több tucatnyian mutatták be a látogatóknak, milyen a tábori élet, valamint azt is megmutatták, miként kell bánni a fegyverekkel, hogyan kell lőni. A Magyar Honvédség is ellátogatott az eseményre, ők fegyverbemutatóval készültek.

A Győrből érkezett Ördöglovasok látványos kaszkadőrshow-val készültek. Ez a formáció évekkel korábban már járt az erődben, de sok vendég még nem találkozott velük. Az eseményen a Szőnyi Lovas Sportegyesület tagjai is részt vettek.

A gyerekek kipróbálhatták magukat a vívóiskolában, zoknicsatázhattak, sokféle ügyességi fajátékot kipróbálhattak. A vívóterület mellett ismertetőket is el lehetett olvasni az egykori vívócéhek megalakulásáról, a vívóiskolák működéséről. Kiderült, a vívóiskolában mester felügyelte a biztonságot, valamint a gyakorolókat is oktatta. A kezében botot tartott, amellyel szét tudta választani a feleket, ha szükség volt rá.

A szervezők két történelmi rockmusicallel is várták a zenés színház kedvelőit. Szombaton A kőszívű ember fiai című regény musical változatát láthatták a nézők. Vasárnap a Szeretve mind a vérpadig című alkotást vitte a színpadra a Magyarock Dalszínház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában