Elismerésekkel

2022.06.13. 15:30

Közös jubileumi koncerttel ünnepelt Egressy Kórus és Kamarakórus Tatán

A nagykórus az idén lett 60 éves, a kamarakórus pedig tavaly ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját.

Szász Dalma Kitti

Forrás: tata.hu

Dupla jubileumi koncertnek adott otthont a Tatai Református Gimnázium tornaterme, ahol népes közönség volt kíváncsi az Egressy Kórus és Kamarakórus összevont, ünnepi fellépésére szombaton. A nagykórus idén lett 60 éves, a kamarakórus pedig tavaly ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját, de az elmúlt esztendőben a pandémia miatt nem tudtak nyilvános koncertet adni. Mindkét kórus jelentős szerepet töltött és tölt be Tatán a zenei kultúra terjesztésében, a hagyományok ápolásában és a közösségformálásban egyaránt. 

Az Egressy kórus 1962-ben alakult Baranyi József vezetésével, akkor a település legnagyobb létszámú előadó együtteseként. Az alapító Baranyi József tanár-karnagy 2009-ben elhunyt, ezt követően az együttes vezetője, Robozné Schőnfeld Zsuzsanna vette át a kórus irányítását, Molnár Péter társkarnagy segítségével. A nagy vegyeskarból 1991-ben alakult meg a kamarakórus.

Elismerések - Az Egressy Kórus és Kamarakórus számtalan eredménnyel büszkélkedhet, többek között 1970-ben Pro Tata díjat, 1971-ben és 1993- ban pedig Nívódíjat kapott. Míg 2007-ben a település önkormányzata Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatát adományozta nekik. A kórus 2004-ben ezüst­éremmel tért haza a Kórusolimpiáról Brémából, 2007-ben részt vettek a Rómában megrendezett II. Musica Sacra di Róma versenyen, ahol bronzérmet kaptak. 

Az elmúlt évtizedekben mindkét művészeti közösség aktívan dolgozott. Jártak többek között Hollandiában, Németországban, Erdélyben, hazánk számos településén és természetesen nagyon sok tatai esemény, fesztivál részeseként nyújtottak feledhetetlen élményeket a közönségnek – írja a tata.hu.

Minden születésnap nagy öröm, és mindig, amikor közösen ünneplünk, ráébredünk arra, hogy még ennyi idő után is szeretni tudjuk egymást. Ez a kettős jubileum szintén azt jelenti, hogy még mindig, ennyi idő, ennyi öröm és nehézség után is szeretik egymást a kórus tagjai, de nemcsak egymást, hanem a közönséget, a zeneszerető tataiakat is szeretettel fogadják újra és újra 

– mondta Michl József polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában