Hagyományőrzés az ünnepen

2022.03.18. 11:55

Hogyan ágyúztak a szabadságharcosok anno? A Monostori erődből hozzuk a választ (videó)

Hagyományőrök repítették vissza a látogatókat az 1848-49-es szabadságharc idejébe a Monostori Erődben a nemzeti ünnep hosszú hétvégéjén. Még ágyúk is dörrentek a gyerekek nagy örömére.

Kemma.hu

A Monostori erőd ágyúit hagyományőrök töltötték és sütötték e

Forrás: Kemma.hu

Fotó: A. P. A.

Mint arról korábban beszámoltunk, a négynapos hétvégén igazi programkavalkád várta Komáromba azokat, akik a Nagy Kokárda Napokat választották a nemzeti ünnep köré szervezett számos megyei esemény közül. Március 12-15- között a Monostori Erőd megtelt hagyományőrökkel, akik örömmel és maguk is tanúsította gyermeki lelkesedéssel mutatták meg a korabeli fegyvereket és azok kezelését a szüleikkel odalátogató kis huszároknak.

Voltak persze békésebb, kézműves programok is, de bejárat közelében elhelyezett igazi ágyúk hangos dörrenése is vonzotta a gyerekes családokat, akik nagy érdeklődéssel gyűltek a fegyverek és az azokat kezelő hagyományőrök köré. Megérte figyelni, hiszen még az ágyútöltés titkaira is fény derült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában