Emlékezés

2022.03.20. 12:44

Csillagot avattak Kaszás Attila emlékére az észak-komáromi mozisétányon

A tragikus hirtelenséggel, fiatalon elhunyt Jászai Mari-díjas színész március 23-án töltötte volna 62. életévét.

Gál László

Rudolf Péter az avatón

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Gál László

Az észak-komáromi Tatra Mozi előtti sétányon Ivan Reitman film és televíziós rendező (Szellemírtók 1-2, Beethowen, Ovizsaru, Junior, Hat nap hét éjszaka, Ikrek, Space Jam – Zűr az űrben stb.) után a városhoz köthető másik híresség, Kaszás Attila is emlékcsillagot kapott. A 2007-ben elhunyt színész középiskolai éveit töltötte Észak-Komáromban. 2008-ban mellszobrot is avattak emlékére a Jókai Színház előtt.

A sétányon elhelyezett csillag avatásán jelen volt Kaszás Attila családja és barátja Rudolf Péter Kossuth és Jászai Mari-díjas, kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 

Az avatáson jelen volt a néhai színész családja és pályatársai is
Forrás: Gál László / Kemma.hu

Rövid életrajz  Kaszás Attila Vágsellyén született, gyermekkorát Vágfarkasdon töltötte, ahol szülei a helyi iskolában tanítottak. A komáromi Selye János Gimnáziumban végzett, majd 1979-ben került Budapestre a Színház és Filmművészeti Főiskolára, amit 1983-ban végzett el Horvai István és Kapás Dezső tanítványaként. 1984-től tizenöt éven át volt a Vígszínház társulatának tagja, majd négy évig szabadúszó színész, később 2003-tól a Nemzeti Színház tagja lett. Sokat játszott ugyanakkor a Katona József Színházban, az Új Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban, a Rock Színházban, Győrben, Kecskeméten, Sopronban, Szegeden. Pályája során mintegy ötven darabban játszott főszerepet, televíziós és mozifilmekben szerepelt, különleges muzikalitása, kitűnő hangi adottságai révén számos zenés darabban és musicalben is remek alakítást nyújtott. 

A jeles alkalmat Keszegh Béla Észak-Komárom polgármestere nyitotta meg. Beszédében kiemelte: Kaszás Attila mind a színpadon, mind pedig a filmekben olyan kitűnő, mély nyomokat hagyott, melyeknek nagysága vitathatatlan.

– Kaszás Attila csillaga ezen a sétányon nagyon fontos üzenetet közvetít a komáromiak felé, hiszen benne egy olyan embert ismerhettünk meg, akit mindenki szeretett és akinek olyan kisugárzása volt, ami mindannyiunk számára példaértékű ebben a mai megosztott világban – hangsúlyozta a városvezető.

Keszegh Béla és Rudolf Péter
Forrás: Gál László / Kemma.hu

Rudolf Péter rámutatott: a költők, az írók, a művészek, a színészek azon szerencsések közé tartozhatnak, akik nem illannak el hirtelen a Földről. Kaszás Attila a színészbarát elmondása szerint egy olyan jelenség volt, aki ha ezer másik emberrel együtt egyszerre lépett volna színpadra, akkor is mindenki csak őt figyelte volna.

– Egyrészt keserűség van bennem, mert jó lenne vele megbeszélni dolgokat, hiszen annyi sok minden történt mostanában körülöttünk. Örülök azonban, hogy emlékezünk. Megpróbálom száműzni a fájdalmat és a keserűséget. A legfontosabb, hogy az ilyen alkalmak, mint a mai, kellenek, hogy erőt adjanak a mindennapos harcaink megvívásához. Ezek az alkalmak ünnepek, és minden ünnep esélyt ad arra, hogy az ember egy kicsit végig gondolja, hogy mi
veszi körül és hogyan tovább – osztotta meg gondolatait a művész.

A csillag leleplezését követően a sétány melletti Tátra moziban a Zuhanás közben című filmet vetítették, melyben a főbb szerepeket Kaszás Attila, Pogány Judit és Rudolf Péter alakította. 

Forrás: Gál László / Kemma.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában