Gyászhír

2022.02.14. 12:01

Elhunyt az Ovizsaru és a Szellemirtók észak-komáromi származású rendezője, Ivan Reitman

A magyar származású kanadai filmrendezőt, producert és forgatókönyvírót 75 évesen érte a halál.

Kemma.hu/MTI

2007. június 9-én készült kép Ivan Reitman kanadai filmrendezõrõl, producerrõl, forgatókönyvíróról csillagának avatóünnepségén a kanadai Hírességek sétányán Torontóban.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Warren Toda

A magyar származású Ivan Reitmant, az Ovizsaru, az Ikrek, a Törvényszéki héják című vígjátékok rendezője és sok más sikeres filmkomédia producere, 75 évesen álmában hunyt el február 12-én szombat éjjel otthonában, a kaliforniai Montecitóban - közölte a család.

Reitman 1946. október 27-én született Komáromnak az akkori Csehszlovákia területére került részén, magyar zsidó szülők gyermekeként. Anyja túlélte Auschwitzot, apja az ellenállásban tevékenykedett. Apja az ország egyik legnagyobb ecetgyárának tulajdonosa volt, a második világháború után azonban az emigráció mellett döntött. Ivan négyéves volt, amikor családja egy uszályban elrejtőzve a Dunán Bécsbe szökött.

A Reitman család csatlakozott egy rokonukhoz a kanadai Torontóban, ahol hamar megmutatkoztak Ivan szórakoztatásra való képességei: bábszínházat csinált, más fiatalokat szórakoztatott a nyári táborokban, folkzenét adott elő kávézókban egy zenekar tagjaként. Az Ontario állambeli Hamiltonban, a McMaster Egyetemen tanult zenét és színészetet, és nemsokára rövidfilmeket kezdett rendezni.

Fergeteges vígjátékairól vált ismertté, egyik első műve volt az 1979-es Dilibogyók - Táborparádé, amelyben első főszerepét játszotta Bill Murray. 1981-ben született Bombázók a seregnek című komédiája, legnagyobb sikerét azonban 1984-ben aratta a 30 millió dolláros Szellemirtókkal, amely 300 millió dollár globális bevételt és két Oscar-nevezést hozott a számára. 1989-ben elkészült a folytatása is, amelynek nemcsak rendezője, hanem producere is volt. 

Ivan Reitman a Kanadai Rend tiszteletbeli tagja, 2007-ben átvehette a Kanadai Film­akadémia Alapító Tagja díját, 2009-ben pedig neve felkerült a kanadai Dicsőségek sétányára. 

2011-ben szülővárosa polgármesteri díjat, majd  2013-ban díszpolgári címet adományozott Ivan Reitmannak. Szülőföldjén, illetve Észak-Komáromban négyéves kora óta nem járt, a díjat utólag, egy szlovák kereskedelmi csatorna jóvoltából juttatták el a filmrendezőnek, aki akkor egy rövid kisfilmben köszönte meg a figyelmességet. Ebben többek között elmondta, hogy emlékszik az utolsó napjára Észak-Komáromban, és szívesen visszatérne, hogy megnézze a várost.

A Szellemirtók 2021-es folytatását, a Szellemirtók - Az örökség rendezését producerként már fiára, Jasonra bízta.

Ivan Reitman és fia, Jason Reitman Forrás: parameter.sk

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában