büszkeség

2021.10.30. 17:30

Erről a hollywoodi rendezőről te se tudtad, hogy magyar, pedig imádtad a filmjeit

Észak-komáromi születésű filmrendező kapta az első csillagot a felvidéki város hírességek sétányán, a Tatra mozi előtt. Ivan Reitman Holly­woodot is meghódította.

Körtvélyfáy Dina

Észak-komáromi születésű filmrendező kapta az első csillagot a felvidéki város hírességek sétányán. Ivan Reitman Holly­woodot is meghódította.

Forrás: Northern Lights Entertainment/IMDB

A felvidek.ma internetes portálnak Kollár Zoltán, a helyi zsidó hitközség tagja beszélt részletesen Reitman életéről az avatón. A komáromi holokauszttúlélő Raab Klára és az aranyosmaróti szlovák zsidó családból származó Ladislav Reitman házasságából született Ivan 75 évvel ezelőtt, 1946. október 27-én látta meg a napvilágot Észak-Komáromban.

A család 1950-ben a négyéves kisfiúval egy szenet szállító hajón menekülve emigrált a Dunán először Bécsbe, majd végül Kanadában telepedtek le. Ivan Reitman a torontói McMaster Egyetemen szerzett zenei diplomát 1969-ben. Leginkább vígjátéki munkásságáról ismert, különösen az 1980-as és 1990-es évekből.

Első filmes munkáit a torontói városi televíziónak készítette, ezt az állást Dan Aykroyd színész barátjának köszönhette, aki később feltűnt az ismert filmjei közé tartozó Szellemirtókban is. Reitman további jelentősebbnek mondható rendezései: az Ikrek, Ovizsaru, Dave, Junior. Olyan filmek producere is volt, mint a Beethoven; Space-Jam – Zűr az űrben; Hat nap, hat éjszaka; Állj, vagy lő a mamám! és az Intim részek.

Ivan Reitman a Kanadai Rend tiszteletbeli tagja, 2007-ben átvehette a Kanadai Film­akadémia Alapító Tagja díját, 2009-ben pedig neve felkerült a kanadai Dicsőségek sétányára. 2011-ben szülővárosa polgármesteri díjat, majd díszpolgári címet adományozott Ivan Reitmannak. Szülőföldjén, illetve Észak-Komáromban négyéves kora óta nem járt, a díjat utólag, egy szlovák kereskedelmi csatorna jóvoltából juttatták el a filmrendezőnek, aki akkor egy rövid kisfilmben köszönte meg a figyelmességet. Ebben többek között elmondta, hogy emlékszik az utolsó napjára Észak-Komáromban, és szívesen visszatérne, hogy megnézze a várost.

(Kiemelt képünkön Ivan Reitman, Arnold Scwarzenegger és Danny DeVito az 1994-es Ikrek forgatásán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában