Kötbér

2022.02.02. 11:27

Hűtlen kezelés gyanúja: nyomoznak a Tulipános Ház 300 milliója miatt

Ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt folytat eljárást a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Tatabánya ikonikus épületének, a Tulipános Háznak a felújításával kapcsolatban – tudtuk meg a rendőrségtől.

Bukovics Krisztián

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Mint korábban megírtuk, a Tulipános Ház továbbra sem teljesen alkalmas arra, hogy megnyissa kapuit a tatabányaiak előtt. Az épület a rendeltetésszerű használatra nem megfelelő, több kivitelezési hiba is napvilágot látott, ám az önkormányzat ennek ellenére nem érvényesítette a mintegy 300 millió forintra rúgó kötbérigényét a kivitelezővel szemben. A tatabányai közgyűlés több ízben is foglalkozott a témával, októberben a Jogi és Közbeszerzési Bizottságot kérték fel arra, hogy vizsgálja meg, kit terhel a felelősség azért, hogy a város elesett a szerződés szerint neki járó kötbértől. Az ugyanis jó eséllyel végleg elúszott, hiszen ugyanezen a közgyűlésen dr. Verhóczki Zita jegyző egy szakértői véleményre hivatkozva arról tájékoztatta a képviselőket, hogy az önkormányzatnak már nem áll módjában a kötbért érvényesíteni. 

A közgyűlés ekkor egyébként felhatalmazta Szücsné Posztovics Ilona polgármestert arra, hogy az önkormányzatnak okozott kár kérdését és összegszerűségét vizsgálja meg, és jogi eljárás keretében kísérelje meg a kártérítési igény érvényesítését a kivitelezővel és a hibás teljesítést elfogadó műszaki ellenőrrel szemben. 

15 hónapja vették át a Tulipános Házat

Schmidt Csaba, a Fidesz–KDNP közgyűlési frakció vezetője mindemellett felháborítónak nevezte, hogy „15 hónappal azt követően, hogy polgármester asszony átvette az épületet a kivitelezőtől, a tatabányaiak még mindig nem tudják birtokba venni az épületet. A városnak jelentős költséget jelentett ebben a 15 hónapban a ház fenntartása, míg a bevételek elmaradtak. Egyetértünk azzal, hogy a városvezetés a 300 millió forintos kötbér ügyével számoljon el” – közölte Schmidt Csaba. 

Mindez még nem feltétlenül jelentette volna a rendőrség bevonását a történtekbe, de a Mi Hazánk Mozgalom közgyűlési tagja, Boda Bánk László feljelentést is tett az ügyben, mivel – mint fogalmazott – „ez a nagyságrendileg 300 millió forintos ügy már túlmutat azon, hogy pusztán egy képviselők által felállított bizottság vizsgálódjon a kérdésben”. 

Fejérben nyomoznak

Mint megtudtuk, a feljelentés nyomán pedig elindult a nyomozás, amit a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság folytat. Információink szerint a városháza több munkatársát meghallgatták már a nyomozók, ezt azonban kérdésünkre nem tudta megerősíteni a rendőrség. Az eljárás megindítását azonban igen.

Mint tájékoztattak, a „témában a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás. Tekintettel arra, hogy a nyomozás jelenleg is zajlik, az ügyben bővebb tájékoztatást nem kívánunk adni”. 
 

Szabadságvesztéssel is járhat - Hűtlen kezelést az követ el, akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz. A hűtlen kezelést a Büntető törvénykönyv részletezi, és amennyiben az eljárás megállapítja annak megvalósítását, az szabadságvesztéssel járó büntetést jelent. Ennek mértéke a hatályos jogszabályok szerint – többek között az okozott hátrányt mérlegelve – kettőtől akár tíz évig is terjedhet. A Tulipános Ház ügyében 300 millió forintos összegről esett szó eddig a nyilvánosságra került adatok szerint. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában