kötbér

2021.10.05. 07:07

Feljelentést tett a Tulipános Ház 300 milliója miatt a képviselő

Mintegy 300 millió forintnyi kötbérnek egyelőre bottal ütheti a nyomát Tatabánya: a Tulipános Ház felújításának elnyúló beruházása körül egyre több a kérdőjel.

Bukovics Krisztián

Forrás: Kemma.hu

Már októbert írunk, de az egykori tisztikaszinó, a Tulipános Ház továbbra sem teljesen alkalmas arra, hogy megnyissa kapuit a tatabányaiak előtt. Az épület a rendeltetésszerű használatra nem megfelelő, több kivitelezési hiba is napvilágot látott, ám az önkormányzat ennek ellenére nem érvényesítette a mintegy 300 millió forintra rúgó kötbér igényét a kivitelezővel szemben.

Ahogy megírtuk: a legutóbbi közgyűlésen ismét napirendre került az épület ügye, egy képviselői javaslat azt célozta, hogy a város Jogi és Közbeszerzési Bizottsága vizsgálja meg, hogyan lehetséges a kivitelezővel szemben érvényesíteni a kötbért. A vita során azonban Dr. Verhóczki Zita jegyző egy szakértői véleményre hivatkozva arról tájékoztatta a képviselőket, hogy az önkormányzatnak már nem áll módjában a kötbért érvényesíteni. A képviselők ezután végül úgy döntöttek: a bizottság azt vizsgálja ki, hogy utóbbiért kit terhel a felelősség. Továbbá felhatalmazták a polgármestert, hogy az önkormányzatnak okozott kár kérdését és összegszerűségét vizsgálja meg, és jogi eljárás keretében kísérelje meg a kártérítési igény érvényesítését a kivitelezővel és a hibás teljesítést elfogadó műszaki ellenőrrel szemben.

Nincsenek bútorok sem

Nem csak az nem tudható, hogy lát-e valaha valamit Tatabánya városa az elmaradt 300 millió forintos kötbérből, hanem az sem, hogy mikor vehetik végre birtokukba a tatabányaiak a Tulipános Házat. Hiába kész az épület, hiába hárították el – plusz költséggel – a korábban feltárt kivitelezői hibákat, az épület bútorzata teljesen hiányzik. Információink szerint még a bútorok szállítására vonatkozó szerződés sincs aláírva – a korábbi, 2019-ben megkötött szerződést a város új vezetése felmondta – , így kérdéses, hogy a Tulipános Ház az idei esztendőben meg tudja-e nyitni kapuit a városlakók előtt.

 

A Fidesz-KDNP közgyűlési frakciója közleményében leszögezi: „Javasoltuk, hogy legyen kivizsgálva, ki a felelős a kötbér elengedésének kérdésében, hiszen tavaly az épület átvételét követően módosította Szücsné Posztovics Ilona polgármester a kivitelezési szerződést, amely ahhoz vezetett, hogy a város nem tud kötbért követelni. A módosítás annak tudatában történt, hogy az épület akkor még nem kapta meg használatbavételi engedélyt.”

Schmidt Csaba frakcióvezető szerint „felháborító, hogy 15 hónappal azt követően, hogy polgármester asszony átvette az épületet a kivitelezőtől a tatabányaiak még mindig nem tudják birtokba venni az épületet. A városnak jelentős költséget jelentett ebben a 15 hónapban a ház fenntartása, míg a bevételek elmaradtak. Egyetértünk azzal, hogy a városvezetés a 300 millió forintos kötbér ügyével számoljon el” – közölte Schmidt Csaba.

Boda Bánk László (Mi Hazánk Mozgalom) ennél is tovább ment: rendőrségi feljelentést tett az ügyben. Mint közleményében írta, a rendelkezésre álló dokumentumok és a közgyűlésen elhangzottak alapján azt feltételezik, hogy jelentős és indokolatlan kár érhette az önkormányzati közvagyont. A kivitelező csúszása miatt keletkezett többszázmilliós kötbérigény elengedésre került, továbbá az önkormányzatnak újabb tízmilliókat kellett a kivitelezés befejezésére átcsoportosítania. Ez a nagyságrendileg 300 millió forintos ügy már túlmutat azon, hogy pusztán egy képviselők által felállított bizottság vizsgálódjon a kérdésben” – szögezte le a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában