Helyi közélet

2021.12.04. 09:30

Veszélyes, ha marad, ne halasszuk tovább a gumicserét!

A téli időjárási, látási és útviszonyok miatt fokozott veszélyhelyzettel kell szembenéznie minden közlekedőnek. A rendőrség közleményben hívja fel erre a figyelmet.

Sz. D. K.

Ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós út, a jeges aszfalt és az alacsony hőmérséklet jelenti. A sofőröknek a télies időjárás bekövetkeztével megyénkben is számítaniuk kell helyenként csúszós utakra.

A jeges, száraz és nedves aszfalt váltakozása nemcsak a gépjárművet, hanem annak vezetőjét is alaposan próbára teszi. Inkább induljunk el otthonról a szokásosnál korábban, elindulás előtt pedig tisztítsuk meg jármű szélvédőjét a jégtől, gondoskodjunk az ablakok párátlanításáról – olvasható a rendőrség legújabb közleményében.

A hatóság azt is kiemelte, hogy a felüljárókon, hidakon és erdősávok közti útszakaszokon számoljon az aszfalt fokozott jegesedésével, és ennek figyelembevételével kell megválasztani az ideális sebességet. Emellett érdemes nagyobb követési távolságot tartani, mivel a fékút csúszós úton sokkal hosszabb.

Kiemelték: indulás előtt mindig érdemes átvizsgálni a járművek világító- és jelző-, valamint fékberendezéseit, a gumiabroncsok állapotát. Fontos, hogy jól működjön az ablaktörlő, legyen az autóban jégoldó spray, jégkaparó, továbbá lényeges, hogy téli ablakmosó folyadékot használjanak. Időszerű a járműveken a gumiabroncsot télire cserélni. A csúszós útszakaszokon a nyárigumi nem megfelelő tapadása balesetveszélyes helyzeteket idézhet elő.

Lakott területen kívül is számítsunk a gyalogosok és kerékpárosok közlekedésére, akik nehezen észlelhetők a rossz látási viszonyok miatt. A közleményben a gyalogosok és kerékpárosok figyelmét is felhívták a láthatóság fontosságára: viseljenek fényvisszaverő ruházatot vagy eszközöket és számítsanak a járművek megnövekedett fékútjára.

Címkék#autósok
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában