Korábban érkezik meg az 5-11 évesek oltóanyaga a megyei rendelőkbe és oltópontokra

Az 5-11 éves korosztály COVID elleni oltóanyaga már december 14-én, azaz a tervezettnél 1 héttel korábban érkezik Magyarországra.

Kemma.hu

Az 5-11 éves korosztály COVID elleni oltóanyaga már december 14-én, azaz a tervezettnél 1 héttel korábban érkezik Magyarországra.

Fotó: Shutterstock

A védőoltások beadásának egyik helyszíne a kórházi oltópont lehet, ahová a szülők előreláthatóan december 8-tól tudnak majd online időpontot foglalni gyermekeik részére a december 14-ét követő időszakra. A Pfizer BioNTech típusú védőoltások beadására az oltópontok mellett a házi gyermekorvosi és vegyes praxisokban is lehetőség nyílik.

A megyei háziorvosok már el is kezdték tájékoztatni a szülőket arról, hogy az ampulla 10 adagos kiszerelésű, ezért rendelőnként 10 fős csoportokat kell létrehozniuk, valamit arról, hogy a házi gyermekorvosok feladata a náluk beadandó első oltásokról egy előzetes igényfelmérés, hogy az 5-11 évesek szülei közül mennyien kívánják gyermeküknek a praxis rendelőjében beadatni a Pfizer BioNTech típusú koronavírus elleni védőoltást.

A felmérés eredményét a házi gyermekorvosok az illetékes megyei kollegiális házi gyermekorvosi szakmai vezető részére küldik meg, aki a hozzá beérkező adatokat összesíti. A szülőkhöz elküldött előzetes igényfelmérés visszaküldésének határideje december 7-én, kedden 18 óra.

A járvány, a gyakori betegség és karantén miatt egyébként a kórházi oltópontok jobban tudnak gazdálkodni az oltóanyaggal, rugalmasabb időpontban, hétvégén tudnak időpontot adni az oltásra. A rendelőben beadatni kívánt oltások esetében az előzetes igényfelmérés és visszajelzés azért fontos, mert esetükben a visszamondott oltásnál vagy meg kell semmisíteni a megmaradt oltóanyagot vagy nem is bontják ki az újabb 10 adagos kiszerelést. Így azonban az oltást az akkorra behívottaknak sem tudják beadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában