sikertörténet

2021.08.05. 14:04

Elképesztő fogyás: 65 kilótól szabadult meg a tatabányai taxisofőr

Sokak számára motiváló tényező lehet az a végtelen kitartás és szorgalom, ami a tatabányai taxist jellemzi. Kiss András azt mondja, minden akadály legyőzhető, ha komolyan elszánja magát az ember.

Wágner Zsanett

Időben ugorjunk vissza körülbelül másfél évvel ezelőttig. Kiss András ekkor 136 kilogrammot nyomott, mindössze 24 éves volt és 171 centiméter magas. A fiatalember egy reggel belenézett a tükörbe és elszörnyülködve látta, ez így nem mehet tovább. Úgy döntött, mindegy, milyen áron, de meg kell szabadulni a súlyfeleslegtől. Kemény diétába kezdett, alapos utánajárást és hosszas tanulmányozást követően a Ketogén mellett tette le a voksát.

– Őszintén megmondom, rengeteget éheztem – kezdi mesélni történetét Kiss András. – Voltak napok, hogy korgó gyomorral feküdtem le, de csak az lebegett a szemeim előtt, hogy minden egyes lépéssel közelebb kerülök a célom felé – meséli a mára már izmos testű tatabányai, akinek a diétája során minden héten volt olyan nap, mikor semmit sem evett.

A két évvel ezelőtt készült fotón Kiss András 136 kilogrammot nyomott
Fotó: beküldött

Beszélgettünk a nem várt sikerről is, mert nagyon rövid idő – mindössze néhány hónap alatt – megindult a fogyás, gyorsan peregtek róla a kilók. Összesen 65-től sikerült megválni. Ruhatárát teljesen lecserélte, a nyolc XL-es méretet M-esre cserélte. – Annyira szembetűnő volt a változás, hogy a törzsutasaim sem ismertek meg. Soha nem éreztem magam ilyen jól a saját bőrömben – teszi hozzá.

– Szerintem nem is a súlyvesztés a legnehezebb feladat, hanem a megtartás. Átállni a napi kilenc étkezésről a napi négy-ötszöri táplálkozásra. Ráadásul nem mindegy, hogy milyen minőségű élelmet viszünk be a szervezetbe. Hát nem könnyű – hívja fel a figyelmet. Nem rejti véka alá nézeteit, hogy az ember hiába jár sokszor edzőterembe, ha nem figyel a táplálkozásra. – Igaz a mondás, miszerint 30 százalékban az edzés, 70 százalékban pedig az étkezés a felelős a testsúlyért. Kedvenceim közé tartozik a hamburger, fénykoromban kilencet megettem.

Másfél év kitartó munkájával, életmódváltással ma 70 kiló körül van a testsúlya
Fotó: beküldött

Ma már rá sem tudok nézni a zsírban tocsogó ételekre, valahogy nem kívánom őket – mondja András, aki a mai napig számolja a kalóriamennyiséget, amit nap mint nap elfogyaszt. – Nem vagyok rá büszke, de az is előfordult, hogy 1500-1600 kalóriát vittem be. Pont annyit, ami egy 50 kilós hölgy napi szükséglete. Gyorsan szerettem volna elérni a látványos változást. Ezért mindent megtettem...

András mérlege ma 71-et mutat. Azt mondja, hatalmas köszönet jár édesanyjának és kedvesének, hiszen az ő támogatásuk nélkül nem sikerült volna elérni ezt a látványos eredményt ennyire rövid idő alatt. Ezalatt arra a hatalmas mentális teherre gondol, amit az éhség okozott, és amin szerettei átsegítették, de az ételek elkészítésében is fontos szerep jutott nekik. Környezete reakciója eléggé változó, van, aki pártolja a változást és büszkeséggel tölti el András kitartása.

– Sokak szerint most nézek ki jól, de még többen vannak, akik szerint most már elég a fogyásból. A barátnőm szerint plusz 10 kilóval jobban néznék ki – nevet fel András, aki halkan megjegyzi, hogy messzemenőkig egyetért a céllal, de zsír helyett inkább izom formájában szeretné a pluszokat.

András mindenkit egészséges életmódra biztat

András súlya folyamatosan gyarapodott, ami mindig is zavarta őt. A túlsúly elsősorban a munkából és a mozgásszegény életmódból következett, másodsorban pedig az evés szeretetének volt köszönhető a felesleges kilók száma. Mára mindezt súlyzózással és kerékpározással próbálja kompenzálni. András naponta jár a Dinamic Fitness Club edzőtermébe, de nagyon szeret a tatai Öreg-tó körül futni, amelyet már bőven 35 perc alatt teljesít.

Szerinte nem érdemes halogatni a napot, nincsen jó kifogás. – Fogyókúránál vagy diétánál nem létezik a tegnap vagy a holnap. Olyan nincs, hogy el kellett volna kezdeni a diétát. Mint ahogyan az sem létezik, hogy majd egyszer nekiállok – hangzik a jó tanács a sorstársaknak.

András mindenkit arra biztat, sosem késő elkezdeni az egészséges táplálkozást és a mozgást.

– Hatalmas motiváló tényező volt Kathi Béla testépítő-, erőemelő-világbajnok. Gyengébb pillanataimban, mert bevallom férfiasan, még most is vannak, fülemben csengenek a szavai. Szerinte, egyetlen dolgot kell mérlegelni, ha nagyon megkíván valaki egy ételt: hozzásegít-e a célomhoz, vagy csak hátráltat benne – mondja András, aki bízik abban, hogy történetével szintén tud segíteni a sorstársakon. Mert – szavait idézve –, ha csak egyetlen emberben is elindul valamilyen változás a sorok láttán, már megérte a sok erőfeszítés.

Ezek is érdekelhetik