lehetőség

2021.06.17. 16:34

Mesterképzés indul, folyamatosan várja a kamara a jelentkezőket

A hagyományokat folytatva a megyei kereskedelmi és iparkamara ebben az évben is várja a mesterképzés iránt érdeklődő szakemberek jelentkezését.

Mórocz Károly

Egy emlékezetes pillanat a közelmúltból: Pallós Jánosné mestervizsgaelnök gratulál a fodrászmestereknek

Forrás: beküldött

Amennyiben valaki elsősorban a tanulófoglalkoztatás miatt kíván mestervizsgát tenni, annak – megfelelő létszám esetén – módjában áll részt venni a támogatott mesterképzés keretén belül történő felkészítésben és a vizsgán. Ennek egyik alapfeltétele, hogy a jelölt és munkáltatója kötelezettséget vállaljon arra, hogy a mesterlevél megszerzését követően tanulófoglalkoztatásba kezd. A támogatott tanfolyamra való jelentkezési határidő augusztus 20.

Már csaknem hat éve, 2015. augusztus 31. után azon szakképesítések tekintetében, amelyekben a felelős miniszter kiadta a mestervizsga követelményeit, mestervizsga meglétét teszi kötelezővé a gyakorlati képzést folytató szervezetek gyakorlati oktatóinál. Ennek megvalósításához nyújt segítséget a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSzFH) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közötti támogatási szerződés. A pályázat idén is lehetőséget ad arra, hogy a tanulóképzésben jelenleg aktívan résztvevő szakemberek egységes, színvonalas felkészítés mellett, jelentősen csökkentett költségekkel tehessenek mestervizsgát.

Egy emlékezetes pillanat a közelmúltból: Pallós Jánosné mestervizsgaelnök gratulál a fodrászmestereknek
Fotó: beküldött

2020-ban a megyei kereskedelmi és iparkamara szervezésében összesen 31 mestervizsgáztatásra és képzésre nyílt lehetőség, 82 000 forintos önrész befizetésével, 80 százalékos támogatással. A 31 jelentkezőből mindenki sikeres vizsgát tett. Összesen, a nem támogatott jelentkezőkkel együtt, 64-en jelentkeztek mesterképzésre és vizsgáztak sikeresen 10 szakmában. Ezek a következők voltak: autószerelő, karosszérialakatos, fodrász, kozmetikus, kézápoló és körömkozmetikus, hegesztő, ipari gépész, gázfogyasztó-berendezés és csőhálózat-szerelő, gáz- és tüzeléstechnikai műszerész.

A helyzet jelentősen nem változott, hiszen idén az őszi tanfolyamokon elsősorban az alábbi szakmákban nyílik majd lehetőség mesterlevél megszerzésére: fodrász, kozmetikus, kézápoló és körömkozmetikus, autószerelő, autóelektronikai műszerész, kőműves. A kamaránál jelenleg önköltséges villanyszerelő mesterképzés folyik, ehhez június 23-ig van lehetőség még csatlakozni, a vizsgát augusztus elejére tervezik. A gázfogyasztó-berendezés és csőhálózat-szerelő önköltséges mesterképzés június 15-én indult, a csatlakozási lehetőség határideje június 28. A mestervizsgára felkészítő tanfolyamaikat létszám függvényében indítják.

A képzésekkel és vizsgákkal kapcsolatos bővebb információ Vértesi Gabriella képzési referenstől kérhető. E-mail: [email protected]. Telefon: 30/954-8744.

Dr. Szerencsés László elnök

Elnöki érvek a támogatás mellett

– Az iparosok, kézművesek szakmájának neve után a mester jelző megbízhatóságot, rangot jelent – hangsúlyozza dr. Szerencsés László, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke. – Ezen túl még azt is fontosnak tartom, hogy a tanulók oktatását elvállaló szakembereknek a naprakész tudás mellé mestervizsgával is rendelkezniük kell. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a felsoroltak miatt is támogatja folyamatosan a mesterképzést. Szeretném, ha ebben az évben – az előzőekhez hasonlóan – sokan jelentkeznének megyénkben. Abban is bízom, hogy megtarthatjuk majd ősszel Esztergomban a hagyományos és emlékezetes mesteravatónkat, amelyen felel­evenednek a régi céhes szokások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában