Tatabányán viszik a patikai Covid-tesztet, mint a cukrot

Fekete Ildikó, a tatabányai Levendula Gyógyszertár vezetője elmondta, hogy hatalmas a kereslet a patikai gyorstesztre. Egy hét alatt 160 darabot vásároltak náluk.

Sz. D. K.

Már nemcsak online, hanem helyben is megvásárolhatjuk az otthon könnyedén használható koronavírus gyorsteszteket. Képünkön Dr. Berényi Marianna szakgyógyszerész. 20210204_Tatabánya_fotó:Hagymási Bence_Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Bő egy héttel ezelőtt érkezett meg a tatabányai patikába az első Biosynex egyszer használatos Covid–19-gyorstesztszállítmány. Fekete Ildikó, a Levendula Gyógyszertár vezetője portálunknak elmondta: elég nagy a kereslet a tesztekre. Ez idő alatt körülbelül százhatvan gyorstesztet vásároltak náluk. Emellett már különböző cégek is érdeklődnek a svájci termékek iránt, legfőképpen a dolgozóik számára.

– Ezért is szükséges minden nap újabb rendeléseket leadni, így elkerüljük, hogy hiánycikké váljon. Szerencsére a nagyobb gyógyszerszállító cégek sem szűkölködnek benne, ezáltal minden nap új szállítmányok érkezhetnek. Így könnyedén lépést tudunk tartani a vevőkkel – fűzi hozzá a vezető. Mint mondja, még mindig előfordul, hogy először telefonon érdeklődnek, vagy éppen személyesen teszik fel kérdéseiket, majd később térnek vissza és vásárolnak a termékből.

A napokban előfordult, hogy betért egy vásárló, aki a korábban vásárolt teszt miatt elégedetlenkedett. Kiderült, hogy amikor hazavitte a terméket, nem kért tájékoztatást annak használatáról, s hiába tartalmaz a doboz egy térkép nagyságú útmutatót, mégsem sikerült eredményesen elvégeznie a vizsgálatot. Ahogy a következőt sem, így ismét visszatért a patikába, ahol már részletesen átbeszélték a gyógyszerésszel a termék használatát. A gyorstesztek darabja egyébként nyolcezer forintba kerül.

– Előfordulnak persze olyan kirívó esetek is, amikor egy teszt hibásan érkezik a gyárból. Amit a tesztelő könnyedén megtudhat, hisz abban az esetben nem jelenik meg a piros csík a „C” jelzésénél. Ezeket persze maradéktalanul kicseréljük a vevőknek – emelte ki Fekete Ildikó.

Könnyű használat

A termék egy immunokromatográfiás gyorsteszt, amelynek a következő a rendeltetése: a SARS-CoV-2 elleni IgG és IgM antitestek kvalitatív kimutatása egy csepp kapilláris vérből. Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználója megtudja, kapcsolatba került-e a Covid–19-ért felelős vírussal. A Biosynex Covid–19-gyorsteszt elősegíti azoknak az embereknek az azonosítását, akik nincsenek tudatában fertőzésüknek, esetleg azért, mert nem alakultak ki tüneteik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában